Plenković: Vlada je stabilna, koalicija funkcionira odlično

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/24 svibnja/A. Plenkovic_press.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da nova Vlada funkcionira odlično. „Ministri iz Domovinskog pokreta dobro prilagođavaju i hvataju konce“, dodao je. Komentirao je Turudićev početak mandata glavnog državnog odvjetnika, kazavši da od njega očekuje potpuno neovisno i samostalno provođenje zakona.

Plenković je u Zadru sudjelovao na predstavljanju HDZ-ovih kandidata na europskim izborima, nakon čega su ga novinari upitali podržava li Pupovca na čelu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te kako će to utjecati na koaliciju.

"Koalicija funkcionira odlično, Vlada funkcionira odlično. Danas smo imali drugu sjednicu Vlade na kojoj su bila dvojica ministara iz Domovinskog pokreta koji se, čini mi se, dobro prilagođavaju i hvataju konce", ocijenio je premijer.

Klub nacionalnih manjina predlaže predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Dodao je kako izbor predsjednika tog odbora pitanje dogovora na razini saborskih klubova te da se u to kao Vlada nisu miješali.

"Najvažnije je da vodimo računa o tome da je Odbor za ljudska prava odbor kojim predsjedaju zastupnici iz redova nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, koliko su mi rekli kolege, 24 godine u nizu", rekao je Plenković.

Prema tome, dodao je, taj odbor po nekoj raspodjeli kvota pripada Klubu nacionalnih manjina i do njih je da predlože svoga kandidata za predsjednika.

Hrvoj Šipek završava mandat, ostvarila je niz postignuća

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek završava svoj mandat, a Plenković joj se zahvalio na angažmanu, istaknuvši da je provodila zakon sukladno nadležnosti.

"Mislim da je ostvarila niz postignuća, bilo da je riječ o predmetima koji se tiču kaznene domene ili građanske domene ili zaštiti interesa države u različitim međunarodnim sporovima koje je vodilo Državno odvjetništvo," poručio je predsjednik Vlade.

Od ponedjeljka će je naslijediti Ivan Turudić, a premijer je rekao kako od novog glavnog državnog odvjetnika očekuje da nastavi raditi ono što je zadaća i glavnog državnog odvjetnika i DORH-a - u potpunosti neovisno, samostalno, provoditi zakon.

UN-ova rezolucija o Srebrenici u skladu s našim vanjskopolitičkim stajalištima

Plenković je komentirao i rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici, kazavši da je ona potpuno u crti hrvatskih vanjskopolitičkih stajališta.

„Ne vidim tu ikakav element koji bi odstupao od dosadašnjih stavova Hrvatske", kazao je premijer.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković