Plenković: Vlada ostaje pri svom prijedlogu zakona, želimo poboljšati koncept udomiteljstva u Hrvatskoj

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/27 studenoga/DSC_1183.JPG

U izjavi za medije nakon predstavljanja prijedloga proračuna za 2019. u Hrvatskome saboru, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je Vlada ustrajna u fiskalnoj konsolidaciji, provođenju strukturnih reformi i poticanju daljnjih ulaganja.

Gospodarski rast na zdravim temeljima, ustrajni smo u fiskalnoj konsolidaciji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima naglasio je da se proračun za 2019. godinu temelji na zdravom gospodarskom rastu od 2,9 posto, koji prati smanjenje javnoga duga između 2 i 3 posto BDP-a.

Ocijenio je da je struktura proračuna adresira sve prioritete, od  demografije, populacijske politike, mladih, obitelji, do obrazovanja, znanosti, ključnih investicijskih projekata, hrvatskih branitelja i javnih službi.

Spomenuvši javne službe, izrazio je zadovoljstvo današnjim dogovorom s njihovim sindikatima o povećanju osnovice od 3 posto od 1. siječnja, zatim od 2 posto od 1. rujna 2019.

„To znači dodatnih 150 milijuna kuna koje će ova Vlada pronaći u okviru proračuna kojeg imamo“, istaknuo je i dodao kako se time šalje poruka dostojanstva zaposlenih u javnim službama. Izrazio je uvjerenje da će taj aranžman prihvatiti i sindikati državnih službi.

Naglasio je kako je proračun i razvojan, jer uz sredstva koja se prikupljaju od PDV-a, poreza na dobit, doprinose i trošarine,  nastoji angažirati i sredstva iz europskih fondova kroz bolju apsorpciju koja će osigurati stabilan rast i povećati zaposlenost te kontinuirano smanjivati nezaposlenost.

„Ova je Vlada ustrajna i na fiskalnoj konsolidaciji, kao prvoj točki transformacijskog trokuta, na provođenju strukturnih reformi i poticanju daljnjega ulaganja“, naglasio je i dodao kako na tom tragu očekuje podršku proračunu u Hrvatskom saboru.
 
Vlada ostaje pri svom prijedlog Zakona o udomiteljstvu

Upitan o amandmanu HNS-a na Prijedlog zakona o udomiteljstvu, premijer Plenković kazao je kako ga Vlada neće prihvatiti. Dodao je kako se taj zakon kvalitetno pripremao i analizirao i da se radi o primjerenom i kvalitetnom okviru za poboljšanje koncepta udomiteljstva u cijelosti. "Vlada će ostati vrlo jasno na poziciji zakona koji je poslan u drugo čitanje, taj zakon se kvalitetno pripremao, analizirale su se sve moguće odredbe. Smatramo da je on primjeren i kvalitetan okvir da poboljša cijeli koncept udomiteljstva u Hrvatskoj", poručio je.

Što se tiče prijedloga o besplatnim udžbenicima, predsjednik Vlade naglasio je da predloženi proračun kvalitetno pokriva domenu obrazovanja, visokog obrazovanja i znanosti te dodao da su sredstva povećana za više od 300 milijuna kuna. Kazao je i kako do sada od predlagatelja nije vidio pouzdane podatke niti precizan izračun.

„Moramo vidjeti koliko to košta, a u krajnjoj liniji cijela se ta inicijativa odnosi na iduću školsku godinu pa imamo vremena“, rekao je premijer Plenković. Stav je, dodao je, afirmativan ako postoji prostor da se pronađu potrebna sredstva da udžbenici budu besplatni, ali način mora biti pravovremen, u okvirima i dobro izračunat jer se ne radi o stvarima koje se paušalno određuju.

Na upit novinara premijer se osvrnuo i na Zakon o pobačaju. Pojasnio je da ne postoji radna skupina koja radi na zakonu, već povjerenstvo stručnjaka, uglednih liječnika i pravnika, kojem je zadaća izrada komparativne analize zakonskih rješenja i iskustava glede teme prekida trudnoće u drugim članicama Europske unije.

Što se tiče odluke Ustavnoga suda iz veljače 2017., pojasnio je kako se ne radi o obvezujućem roku prema kojem novi zakon treba biti donesen do veljače 2019., već o instruktivnom roku.

Naglasio je da se radi o temi koja je sama po sebi izrazito kompleksna, u etičkom, pravnom i medicinskom pogledu, te stoga zahtijeva dužno vrijeme, pozornost i raspravu.

Dodao je i kako ta tema nije bila u Programu Vlade, ali je na dnevni red došla slijedom jedne tužbe pred Ustavnim sudom, koji je tu temu rješavao 25 godina. Potom je, pojasnio je, Ustavni sud kazao kako bi bilo dobro u ovim okolnostima donijeti novi zakon, s obzirom da je postojeći na snazi više od 40 godina te posebno raditi na edukativnim mjerama kako bi se spriječio prekid trudnoće.

„Mi ćemo ovoj temi pristupiti vrlo detaljno, vrlo studiozno, ali isto tako vrlo obazrivo. Ukoliko procijenimo da ovi vremenski okviri, a podsjećam da su oni instruktivni, nisu dovoljni, tražit ćemo, uz odgovarajuću argumentaciju, od Ustavnoga suda kojeg respektiramo odgovarajuće produljenje toga roka“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Nadležna tijela trebaju rasvijetliti aferu do kraja

Vezano uz aferu SMS, predsjednik Vlade ponovio je kako očekuje da se ona rasvijetli apsolutno do kraja, naglasivši da kao predsjednik Vlade nema uvida niti informacija o detaljima istrage niti ih može imati.

"Važno je da se utvrde činjenice, što je točno, a što nije. Bavimo se temom u kojoj je glavna aktivnost bila fabrikacija, a ako je to bila glavna tema s kojom se jedna skupina ljudi - to je sada sasvim očito, bavila dulje vremena - onda je nužno da nadležna tijela, policija i DORH i USKOK do kraja rasvijetle tu temu", rekao je Plenković

Pisane vijesti | Andrej Plenković