Plenković: Vlada predano radi na prevenciji i sankcioniranju nasilja

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/22 rujan/nasilju nad ŽENAMA!.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u nedjelju u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da Vlada u suradnji s udrugama predano radi na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje, prisjetivši se ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu 1999. godine.

"Šaljemo poruku nulte tolerancije na nasilje nad ženama, djecom i u obitelji te poruku ohrabrenja žrtvama da bez straha prijave svaki oblik nasilja."
 
"U partnerstvu s udrugama za žrtve nasilja, svi resori Vlade predano rade na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje u našem društvu, a izmjenama kaznenog zakonodavstva nasilje će se oštrije kažnjavati", istaknuo je Plenković.
 
Bošnjaković  na komemoracija na Općinskom sudu: U proceduri set zakona koji predviđaju oštrije kazne za djela nasilja
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudjelovao je danas na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu na komemoraciji u znak sjećanja na sutkinju, odvjetnicu i stranku ubijene prije 20 godina, na kojoj su se predstavnici ustanova založili za prevenciju takvih zločina, ali i njihovo strože kažnjavanje.
 
Zločin se dogodio 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.
 
U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a svake godine predstavnici sudova i nadležnih ustanova okupljaju se ispred vrata sudnice kako bi se sjetili tih žrtava i poslali jasnu poruku da se nasilje u bilo kakvom obliku ne tolerira, rekla je Predsjednica suda Jadranka Liović Merkaš.
 
Moramo graditi bolji sustav, prevenirati, imati brže postupke i odvraćajuće kazne
 
Iako je prošlo 20 godina, tuga i bol za tim ženama koje su smrtno stradale ne jenjava, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dodavši da je i danas teško objasniti i prihvatiti taj zločin.
 
Pozivao je sve službenike da sa svoje pozicije nadležnosti poduzmu sve napore da se takve stvari u prvom redu spriječe, a ako se već dogode da se pravovremeno reagira.
 
Bošnjaković je napomenuo da je Ministarstvo pravosuđa uputilo u proceduru set zakona koji predviđaju oštrije kazne za one koji pokušaju ili učine takva kaznena djela.
 
"Svjedočili smo ove godine u Centru za socijalnu skrb u Đakovu također jednom manijakalnom zločinu i na nama je da gradimo bolji sustav u kojem takvih stvari neće biti, a uloga je pravosuđa, kad se nažalost tako nešto dogodi, da budemo brzi u postupku i da su takve kazne odvraćajuće", rekao je Bošnjaković.
 
Kad takve stvari dođu u pravosuđe znači da su se već dogodile i tada se mora voditi postupak te je zato, kazao je ministar, jako važna prevencija.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti