Plenković za Media servis: Politika naše Vlade je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/20 svibnja/VRH_3724.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu za Media servis osvrnuo se, među ostalim, na akciju uhićenja, prvu procjenu BDP-a za prvo tromjesečje te nadolazeće parlamentarne izbore.

Govoreći o akciji uhićenja, kazao je da o tom slučaju zna onoliko koliko je javnost obavijestila policija.

"U svakom slučaju, riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti. Politika naše Vlade i mene osobno, politika Hrvatske demokratske zajednice, je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije. Ukoliko u ovim istragama se pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih i naša je jasna poruka: dosta je korupcije", poručio je predsjednik Vlade. 

Dodao je, u kontekstu vremena u kojem su se dogodila uhićenja da je svaki trenutak dobar kada je riječ o borbi protiv korupcije.

"Ono što je vrlo važno da hrvatska javnost i hrvatski građani znaju ne odlučuje izvršna vlast kada se pokreću ovakve akcije. Ako netko osobno tako nešto učini za to mora i odgovarati. Prema tome, ova akcija nema nikakve veze ni sa Vladom ni s terminom izbora te očekujemo od policije i DORH-a da rasvijetle i raščiste sve što se treba istražiti, a ako nekome bude dokazano da je kriv, taj će odgovarati", naglasio je.

Rast BDP-a u prvom tromjesečju poticaj za naše gospodarstvo

Komentirao je i procjene Državnog zavoda za statistiku o BDP-u u prvom tromjesečju ove godine.

"Očekivan je pad BDP-a u prvom tromjesečju. Ono što je dobro da ipak imamo blagi rast od 0,4 posto. Ova 2020. bit će godina koju nitko nije želio po pitanju pada BDP-a, od najvećih gospodarskih sila svijeta, pa do najmanjih država. Nažalost, pandemija COVID-19 je silno pogodila svjetsko, europsko, pa time i hrvatsko gospodarstvo. Ono što je dobro za nas je da imamo nekoliko poluga kako da se što brže vratimo na put gospodarskog oporavka''.

Raspušten je Sabor, na parlamentarne izbore idemo 5. srpnja. Andrej Plenković će biti nositelj liste u I. izbornoj jedinici, ide ponovno u osvajanje Zagreba. Upitan zašto je uvjeren da Bandićevi ljudi neće prijeći prag, odgovorio je da gleda ankete. O budućim partnerima odlučit, pa i HNS-u odlučit će kasnije. "Svi su sada u izbornoj utakmici, svi se bore za povjerenje birača", rekao je. 

Ponovio je da je Miroslav Škoro pomogao SDP-u na predsjedničkim izborima. "Dakle, ako netko ide za tim da na Pantovčak dovede kandidata SDP-a, što je uspio, ako u drugom krugu kaže: križajte listić, nemojte ići na izbore, kakav je to partnerski odnos? Domovinski pokret nije opcija za desno biračko tijelo, to vrlo jasno poručujem", dodao je Plenković.

Pronaći održivo rješenje za rade nedjeljom koje neće dovesti do pada zaposlenosti

Na primjedbu da oporba tvrdi da je HDZ Nacionalni stožer civilne zaštite koristio u predizborne svrhe, predsjednik Vlade kazao je da Vlada i HDZ imaju postignuća u ovom mandatu, a Nacionalni stožer ima vrlo jasnu i definiranu strukturu. "Nije Nacionalni stožer nastao iz nekog vakuuma, nije došao negdje sa strane, rekao je, dodavši da je problem nastao kada je oporba shvatila da Stožer dobro radi.

Upitan hoće li dr. Maja Grba Bujević, široj javnosti poznata upravo od pojavljivanja na pressicama Nacionalnog stožera, biti na HDZ-ovoj izbornoj listi, odgovorio je ju Županijska organizacija predložila zato što smatra da je dobar kandidat i da može nešto pridonijeti, a stranka će analizirati kandidature po svim izbornim jedinicama i odlučiti se za najkvalitetnije ljude.

Osvoji li HDZ ponovno vlast, razmotrit će se reguliranje rada nedjeljom. "Naš prijedlog koji nije napravljen na način da isključuje kompletno rad nedjeljom, kao što ste vidjeli, prema ovom inicijalnom prijedlogu, on uključuje 14 nedjelja kada bi se radilo. Zbog toga nastojimo naći održivo rješenje koje neće sutra pasti na Ustavnom sudu, koje neće dovesti do pada zaposlenosti, a kamoli do otkaza, zato što se struktura rada može organizirati na način koji bi bio prihvatljiv. To je prijedlog utemeljen na podacima", pojasnio je.

Obilježavanje Dana državnosti

Sutra ćemo obilježiti 30. Dan državnosti, nakon gotovo dva desetljeća opet 30. svibnja, a ne 25. lipnja, sukladno novom Zakonu o blagdanima.

Predsjednik Vlade izrazio je žaljenje što je predsjednik Republike Milanović rekao da sutrašnji dan za njega nije Dan državnosti, dodavši da mu je, s druge strane jako čudno da predsjednik Republike ima jedan stav koji gotovo ne poštuje pozitivni zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je Dan državnosti 30. svibnja.

"Mi smo pripremili program koji će krenuti polaganjem vijenaca na Mirogoju, nakon toga je predviđena sveta misa u crvki sv. Blaža, gdje ćemo mi biti, koliko sam čuo on tamo neće biti, nakon toga je predviđen program ovdje na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on tamo isto neće biti. Navečer će biti koncert koji se organizira ispred HNK, gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti. Pa njega pitajte to", kazao je Plenković, dodavši da je otvaranje objekta Vukovar, u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, ranije bilo planirano za 28. svibnja, dan uoči središnje svečanosti.

Cjeloviti video intervjua možete pogledati OVDJE.



Pisane vijesti | Andrej Plenković