Počeli radovi na gradnji dalekovoda Ernestinovo-Pečuh

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/poceli_radovi_na_gradnji_dalekovoda_ernestinovo_pecuh.jpg

ERNESTINOVO,6. listopada 2008.(Hina) - Početak radova na izgradnji 2x400 kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo-Pečuh na dionici od Ernestinova do granice s Mađarskom danas je u trafostanici Ernestinovo kod Osijeka otvorio predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je istaknuo kako je u sadašnjem vremenu energetska neovisnost jedan od prioriteta Hrvatske.

"U trenutku kada svijet potresa velika financijska kriza i kada vodeće zemlje svijeta ulaze u recesiju, želim uputiti poruku Hrvatskoj da će Vlada, skupa s drugim institucijama, učiniti sve da se sačuva naša stabilnost u financijskom i ekonomskom smislu", kazao je Sanader. U tom će kontekstu biti napravljen državni proračun za iduću godinu, rekao je i poručio da je Hrvatska sigurna, a da će Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB), učiniti sve da tako i ostane.

Ocijenio je kako izgradnja dalekovoda Ernestinovo-Pečuh pokazuje da Hrvatska može napraviti sve što je nužno kako bi ostvarila energetsku neovisnost, a, u kontekstu pristupnih pregovora s Europskom unijom, to je doprinos Hrvatske Europi.

Dalekovod Ernestinovo - Pečuh je investicija vrijedna 159 milijuna kuna. Rok za završetak radova na 44 kilometra dugoj dionici, koje izvodi tvrtka "Dalekovod", kraj je 2009. Puštanje dalekovoda u rad planira se u ožujku 2010., nakon što mađarski partner tvrtka MAVIR dovrši izgradnju svoje dionice. Izgradnjom novog dalekovoda, kažu u HEP-u, povećat će se sigurnost opskrbe električnom energijom i stabilnost u radu elektroenergetskih sustava Hrvatske i Mađarske, kao i kapacitet na prioritetnom međunarodnom energetskom pravcu sjever-jug.

Govoreći o prioritetu energetske neovisnosti Sanader je najavio kako će javnosti uskoro biti predstavljena strategija energetskog razvoja Hrvatske, poručivši kako "ne čine dobro oni koji podmeću obmane i najavljuju da će se u Slavoniji graditi nuklearna elektrana". Ustvrdio je pritom kako "još ništa nije odlučeno i ništa se neće graditi dok o tome zajedno ne odlučimo", posebice o načinu na koji će se u idućih 10-15 godina osigurati dostupnost energije svakom hrvatskom građaninu, što je zajamčeno Ustavom.

Ocijenivši kako je riječ o velikom danu za HEP i cijelu Hrvatsku, predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak kazao je kako Hrvatska mora graditi i dodatne izvore električne energije te najavio kako se do kraja iduće godine planira pustiti u pogon hidroelektrana "Lešće", a u planu su i izgradnje vjetroelektrane snage 100 megavata, te jedne termoelektrane u Slavoniji snage do 400 megavata.

Otvorenju radova, uz ostale, bili su nazočni potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar financija Ivan Šuker, saborski zastupnici i lokalni dužnosnici.



Pisane vijesti