Počeli radovi na izgradnji autoceste A 5

Prigodnom svečanošću, kojoj su nazočni bili brojni državni dužnosnici, na gradilištu nadvožnjaka preko željezničke pruge Zagreb - Vinkovci na području Donjih Andrijevaca u Brodsko-posavskoj županiji označen je početak radova na izgradnji autoceste A 5 od Beloga Manastira do Svilaja koja se nalazi na 5 C Paneuropskom koridoru od Budimpešte do Ploča.

DONJI ANDRIJEVCI, 22. rujna 2005. (Hina) - Prigodnom svečanošću, kojoj su nazočni bili brojni državni dužnosnici, na gradilištu nadvožnjaka preko željezničke pruge Zagreb - Vinkovci na području Donjih Andrijevaca u Brodsko-posavskoj županiji označen je početak radova na izgradnji autoceste A 5 od Beloga Manastira do Svilaja koja se nalazi na 5 C Paneuropskom koridoru od Budimpešte do Ploča.

Otvarajući radove na autocesti A 5, ukupne dužine 88,6 kilometara i vrijednosti 2,8 milijardi kuna, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je kako su otvaranjem tog gradilišta Vlada i Sabor iskazali želju za ravnomjernim razvitkom cijele Hrvatske.

"Ovim projektom Hrvatska se uključuje u izuzetno važne međunarodne putne koridore te osigurava direktni izlazak u sustav autocesta na prostoru između Baltika i Mediterana", rekao je Šeks dodajući kako će A 5 omogućiti i tješnje povezivanje gospodarstava RH i BiH koja su, kako je dodao, tradicionalno upućena jedno na drugo.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader podsjetio je kako se u ovom trenutku u Hrvatskoj završava dionica autoceste Zagreb - Lipovac od Županje do Lipovca koja bi trebala biti gotova iduće godine, u tijeku su i radovi na gradnji dionice autoceste od Krapine do Maclja, te od Splita do Ploča, radi se puni profil autoceste Rijeka - Zagreb, a uskoro će, kako je najavio, početi radovi i na autocesti do Siska.

"Hrvatska je pokazala kako ima snage i da se može uhvatiti u koštac s više dionica", ocijenio je dodajući kako će autocesta A 5, osim svoje velike prometne važnosti, biti i pogonskim motorom gospodarskog razvoja Slavonije.

"Budimo ponosni na ono što smo ostvarili i što Hrvatska danas ostvaruje", poručio je Sanader ustvrdivši kako Slavonija i slavonske županije zaslužuju posebnu pozornost i brigu Vlade i Sabora jer su ti krajevi, kako je zaključio, obranili Hrvatsku.

Nazočnima se obratio i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izrazivši uvjerenost da će radovi na autocesti A 5 potaknuti zapošljavanje i aktivirati lokalne gospodarske kapacitete u Slavoniji.

Projekt izgradnje autoceste A 5 predstavio je predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak, kazavši da će se izgradnjom autoceste A 5 omogućit kvalitetno prometno povezivanje svih većih urbanih središta u Slavoniji i Baranji sa Zagrebom i drugim većim središtima srednje i zapadne Europe.

Na autocesti A 5 nalazit će se sedam čvorišta i dva tehnička centra za kontrolu i održavanje. Najznačajniji objekti su mostovi preko Drave i Save te nadvožnjak preko željezničke pruge Vinkovci - Zagreb.

Na autocesti je, kada bude izgrađena, predviđen zatvoren sustav naplate, rekao je Crnjak dodavši kako je rok za završetak prve dionice autoceste od Sredanaca do Đakova listopad 2007., a krajem 2008. autocesta bi trebala doći do Osijeka.

Dovršenje dionice autoceste od Osijeka do Belog Manastira predviđeno je iza 2008. godine.

Zadovoljstvo početkom izgradnje autoceste A 5 izrazio je i brodsko-posavski župan Šime Đurđević zahvalivši Vladi što je, kako je rekao, na današnjoj sjednici u Slavonskom Brodu donijela niz značajnih odluka za brodsko-posavsko gospodarstvo.

Građevinske radove i građevinare koji će raditi na izgradnji autoceste A 5 blagoslovio je đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić.



Pisane vijesti