Potpredsjednica Kosor odbacila Pančićeve navode

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor energično je danas odbacila navode SDP-ovca Ivice Pančića "da Ministarstvo manipulira podacima o samoubojstvu hrvatskih branitelja".

SLAVONSKI BROD, 22. rujna 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor energično je danas odbacila navode SDP-ovca Ivice Pančića "da Ministarstvo manipulira podacima o samoubojstvu hrvatskih branitelja".

Neodgovorno je i neozbiljno izlaziti u javnost s tvrdnjama da netko nešto skriva i manipulira, rekla je Kosor novinarima u Slavonskom Brodu reagirajući na Pančićeve navode.

Pančić je danas novinarima u Hrvatskom saboru rekao kako je po njegovim informacijama Ministarstvo stopu samoubojstava branitelja radilo na brojci od 250 tisuća, a ne na ukupnom broju od 450 tisuća branitelja. Na taj je način željelo pokazati da je broj samoubojstava za vrijeme bivše koalicijske vlasti bio veći, rekao je Pančić ocijenivši to nedopustivim.

Reagirajući na Pančićeve navode potpredsjednica Kosor navela je i da je aktualna Vlada prva koja je jasno progovorila o samoubojstvima, koja je naknadnom provjerom utvrdila da je braniteljskih samoubojstava bilo još '91. i '92., te da je došla do novih podatka da se do konca prošle godine ubilo 1.503 hrvatska branitelja, a ne 1.366 kako se ranije navodilo.

Ova je Vlada, podsjetila je, ukinula test koji je uveo Pančić, a koji je zgrozio branitelje oboljele od PTSP-a, donijela je novi program psiho-socijalne pomoći za branitelje i njihove obitelji, uvela red u rad PSP cenatra, zakonski produžila rok za priznanje PTSP oboljenja itd.

Pančić sve to nije napravio, samo se svakih nekoliko mjeseci pojavi, iznese tvrdnje o kojima samo on zna, izjavila je Kosor, poručujući da takvi istupi uznemiruju i javnost i branitelje.

Ako Pančić ima nešto za raspraviti za dobro tih ljudi, spremna sam razgovarati s njim, poručila je Kosor.

Upitana za trend braniteljskih samoubojstava, navela je da je njihov broj bio manji nego u 2003. Istaknula je da svako samoubojstvo branitelja doživljava osobno.



Pisane vijesti