Potpredsjednica Vlade o sutrašnjem Nacionalnom danu protiv nasilja nad ženama

U povodu sutrašnjega Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas adresar s 43 ustanove koje pružaju pomoć žrtvama nasilja, te letak s odredbama Protokola o postupanju koji je Vlada prihvatila prošlog tjedna.

Prenosimo s Hine:
POTPREDSJEDNICA VLADE KOSOR O SUTRAŠNJEM NACIONALNOM DANU PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA


ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - U povodu sutrašnjega Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas adresar s 43 ustanove koje pružaju pomoć žrtvama nasilja, te letak s odredbama Protokola o postupanju koji je Vlada prihvatila prošlog tjedna.

U letku pod nazivom "Za nasilje nema opravdanja" taksativno se navodi što u slučaju prijave nasilja u obitelji trebaju učiniti policija, centri za socijalnu skrb, zdravstvene ustanove te pravosudna tijela.

"Želimo da letak dođe do svake žene koja je izložena nasilju. Smatramo da je donošenje Protokola kraj nasilja i nasilnika, koji su se dosad osjećali sigurnima", izjavila je ministrica Kosor na konferenciji za novinare u Vladi.

Dodala je, da će letak ovih dana biti distribuiran i dostupan u policijskim upravama, centrima za socijalnu skrb, zdravstvenim ustanovama, školama, te nevladinim ženskim organizacijama.

Podaci pokazuju da je nasilje u obitelji u Hrvatskoj u porastu, ali ministrica Kosor smatra da je vidljiv i novi trend, odnosno da se žrtve nasilja sve više odlučuju prijaviti nasilnika. Usporedbe radi, broj kaznenih prijava zbog nasilja u obitelji, skočio je s 400 prijava 2001. godine na 1400 prijava prošle godine.

Jadranka Kosor drži, da je Vlada u proteklih godinu i pol dana učinila puno u sprečavanju i sankcioniranju nasilja u obitelji, te najavila i neke nove mjere među kojima i donošenje zakona o uznemiravanju.

Vlada je u prošloj godini nevladinim udrugama koje se bave nasiljem u obitelji proslijedila 1,4 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci ove godine 1,3 milijuna kuna za programe borbe protiv nasilja.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja u obitelji, 22. rujna, obilježava se drugu godinu u spomen na okrutno ubojstvo tri žene u zagrebačkom Općnskom sudu, kada je suprug ubio svoju ženu, njezinu odvjetnicu i sutkinju.



Pisane vijesti