Počelo obilježavanje Dana sjećana na žrtvu Vukovara

Komemorativnim skupom održanim u dvorištu vukovarske Opće bolnice u Vukovaru je jutros započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 15. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

VUKOVAR, 18. studenog 2006. (Hina) - Komemorativnim skupom održanim u dvorištu vukovarske Opće bolnice u Vukovaru je jutros započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 15. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Prigodnom komemorativnom programu, uz velik broj okupljenih građana pristiglih u Vukovar iz cijele Hrvatske i sudionika obrane Vukovara 1991. godine, nazočni su predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, brojni ministri iz Vlade, stranački čelnici te državni i drugi dužnosnici.

Nakon prigodnog programa u dvorištu Bolnice, sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. zatim su se u koloni sjećanja uputili gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar.

Među sudionicima obilježavanja Dana sjećanja nalazi se i zagrebački nadbiskup i mitropolit kardinal Josip Bozanić, koji će na memorijalnom groblju voditi molitvu za poginule, te predvoditi misu koja će se na groblju služiti nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća.

Prema procjenama gradskih čelnika, danas bi u Vukovar moglo hodočastiti i do 20 tisuća ljudi iz cijele Hrvatske.

Komemorativna događanja prati više od stotinu akreditiranih novinara. Gradske vlasti današnji su dan proglasile neradnim za tvrtke i ustanove u vlasništvu grada.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podacima vukovarske bolnice stradalo 1624, a ranjeno 2557 osoba, započela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Oko 1800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca.

Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske županije nalazi se još nešto manje od 500 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Zbog zločina počinjenih u Vukovaru tijekom srpske agresije i okupacije, pred Haaškim sudom u tijeku je sudski postupak protiv zapovjednika postrojbi bivše JNA koje su sudjelovale u napadima na Vukovar, Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića.



Pisane vijesti