Počeo summit SEI- a

Sastanak na vrhu predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative, kojeg je hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio prigodom da zemlje članice inicijative još jednom razmotre stajališta o proširenju EU, počeo je u petak u Pieštanyma u Slovačkoj.

PIEŠTANY, 25. studenog 2005. (Hina) - Sastanak na vrhu predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative, kojeg je hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio prigodom da zemlje članice inicijative još jednom razmotre stajališta o proširenju EU, počeo je u petak u Pieštanyma u Slovačkoj.

Hrvatski premijer Ivo Sanader jedan je od 17 predsjednika vlada koji sudjeluje na summitu te regionalne asocijacije, koja okuplja i članice EU i zemlje koje su kandidati ili aspiranti na članstvo.

Sanader je u četvrtak po dolasku u Slovačku najavio da će se na summitu razgovarati o nastavku procesa proširenja Unije. "Duboko se nadam, a iz bilateralnih razgovora znam, da će prevladati stajalište da ujedinjena Europa, EU kao projekt, neće biti kompletirana dok i zemlje jugoistične Europe ne budu članice", rekao je.

Premijer Sanader najavio je i bilateralne susrete na marginama konferencije, ali nije precizirao s kime će se sastati. "Bit će to dobrodošla prilika da uz plenarnu sjednicu razgovaram s kolegama", kazao je Sanader uoči dvodnevnog summita 17 zemalja SEI-a što se održava u Slovačkoj.

Sastanak premijera u Pieštanyma glavni je godišnji politički događaj SEI-a za slovačkoga predsjedanja, a održava se neposredno nakon gospodarskog foruma na kojem su u srijedu i četvrtak u Bratislavi sudjelovali ministri gospodarstva zemalja članica.

Srednjoeuropska inicijativa najstarija je i najveća inicijativa za regionalnu suradnju nastala u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada komunističkog sustava. Hrvatska je od 1992. članica SEI-a, regionalnog foruma koji okuplja 17 država i čije su aktivnosti usmjerene na tri prioritetna područja: suradnju između država članica, sudjelovanje država SEI-a u procesu europskog integriranja te potporu gospodarskoj tranziciji.



Pisane vijesti