Počeo summit Vijeća Europe u Varšavi

U Kraljevskom dvorcu u Varšavi u ponedjeljak je počeo 3. summit Vijeća Europe na kojem će predstavnici njegovih 46 zemalja, među kojima 22 predsjednika država i 13 premijera tijekom, dva dana pokušati odrediti kako će ta organizacija funkcionirati u budućnosti.

VARŠAVA, 16. svibnja 2005. (Hina) - U Kraljevskom dvorcu u Varšavi u ponedjeljak je počeo 3. summit Vijeća Europe na kojem će predstavnici njegovih 46 zemalja, među kojima 22 predsjednika država i 13 premijera tijekom, dva dana pokušati odrediti kako će ta organizacija funkcionirati u budućnosti.

Prvi put u povijesti na jednom su se sastanku na vrhu najstarije političke organizacije u Europi okupili najviši dužnosnici svih europskih zemalja, osim Bjelorusije, i predstavnici pet zemalja promatrača - SAD, Meksika, Kanade, Japana i Svete Stolice.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Vlade Ivo Sanader koji će se sudionicima obratiti tijekom prve plenarne sjednice kao 13. govornik.

Summit je podijeljen u tri plenarne sjednice među kojima ću u prvoj naslovljenoj "Europsko jedinstvo, europske vrijednosti" zemlje članice obnoviti svoju predanost zajedničkim vrijednostima i načelima Vijeća Europe, a prije svega demokraciji, ljudskim pravima i pravnoj državi. Prema najavama najviši prioritet će se posvetiti osiguravanju nastavka učinkovitosti Europske konvencije o ljudskim pravima, najvažnijeg dokumenta Vijeća Europe.

Druga je plenarna sjednica naslovljena "Izazovi pred europskim društvima" a usredotočit će se na osiguravanje zajedničkih napora zemalja članica u odgovoru na nove prijetnje sigurnosti europskih građana poput terorizma, korupcije, organiziranog kriminala te trgovine ljudima.

Tom će prilikom na potpis biti ponuđene tri nove konvencije koje je Vijeće Europe usvojilo početkom svibnja na sastanku Ministarskog odbora - o suzbijanju terorizma, o borbi protiv pranja novca i borbi protiv trgovine ljudima.

Drugog dana summita, u utorak, održat će se treća i posljednja plenarna sjednica pod nazivom "Europska arhitektura", na kojoj će se pokušati naći načine za osiguranje suradnje i komplementarnosti Vijeća Europe s jedne strane i drugih partnerskih organizacija u Europi poput EU ili Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.



Pisane vijesti