Podaci DZS-a o BDP-u ohrabrujući, izlazimo iz faze krize

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/28 svibnja/28_05_2021_mirogoj_izjava (11).jpg

Premijer Plenković istaknuo je danas da je projekt izgradnje nove dnevne bolnice i objedinjenih hitnih bolničkih prijema u Sisku vrijedan 132 milijuna kuna, dio velikog projekta modernizacije zdravstva i jačanja infrastrukture cijeloj Hrvatskoj, vrijednog 2,4 milijarde kuna. "Ovo je doprinos želji Vlade da nakon ovog razornog potresa koji je pogodio Banovinu investiramo i više nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske jer osjećamo da nam je ovdje potrebna i gospodarska i fizička obnova i demografska revitalizacija", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti otvorenja Središnjeg paviljona Opće bolnice ''dr. Ivo Pedišić'' u Sisku.
 
Tom je prigodom istaknuo da je jedna od pozitivnih stvari političkoga kontinuiteta, kada se dvaput dobije povjerenje hrvatskih građana za upravljanje Hrvatskom, to što se pruža prigoda da se vide rezultati započetih projekata.
 
Podsjetio je da je ovaj projekt započet 2017. godine, na početku prvoga mandata ove Vlade, vrijedan 132 milijuna kuna te da spada u projekt dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema koji su samo jedan dio mozaika u cijeloj Hrvatskoj.
 
"Ovo što radimo u Sisku, napravili smo u pogledu dnevnih bolnica u još 24 grada, a u pogledu objedinjenih hitnih bolničkih prijema u sedam gradova. Ta ukupna investicija u hrvatsko zdravstvo, u njegovu modernizaciju i jačanje infrastrukture iznosi 2,4 milijarde kuna", istaknuo je.
 
Dodao je da je to potvrda želje za kvalitetnim i dostupnim zdravstvom, po najsuvremenijim standardima.
 
Izrazio je posebno zadovoljstvo time što će 200 liječnica i liječnika te 640 medicinskih sestara i tehničkog osoblja sada imati prigodu raditi u kvalitetnijim uvjetima i skrbiti o čak 170 tisuća pacijenata koji gravitiraju ovoj bolnici.
 
"To se zove nova kvaliteta, nova vrijednost, a ujedno vjerujem da je i ovo doprinos želji Vlade Republike Hrvatske da nakon ovog razornog potresa koji je pogodio Banovinu investiramo i više nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske jer osjećamo da nam je ovdje potrebna i gospodarska i fizička obnova i demografska revitalizacija", poručio je premijer Plenković.
 
Upravo su, dodao je, ovi napori koji uključuju i zdravstvenu skrb dio ukupnih aktivnosti demografske revitalizacije Banovine, Siska i Sisačko-moslavačke županije.
 
Zahvalio je svima koji su proteklih godina predano radili na ovome projektu i izrazio daljnju potporu Vlade u svim sektorima Sisku i Sisačko-moslavačku županiju.

Podaci DZS-a o BDP-u ohrabrujući, izlazimo iz faze krize
 
Premijer Plenković odgovarao je u Sisku i na pitanja novinara o drugim aktualnim temama.
 
Osvrnuo se na objavu Državnog zavoda za statistiku prema kojoj je hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine palo za 0,7 posto, najmanje od početka koronarkize.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da se radi o jako dobrim vijestima te da su prvi podaci ohrabrujući.
 
"Prvi podaci o padu u prvom kvartalu ove godine od 0,7 posto su izrazito ohrabrujući. Na razini cijele Europske unije pad je na razini od 1,8 posto, dakle veći nego u Hrvatskoj. To je na tragu naših očekivanja da na kraju u ovoj godini, kada zbrojimo sva četiri semestra, rast bude oko 5 posto", poručio je.
 
Dodao je i da ti podaci pokazuju da izlazimo iz faze krize te da je većina indikatora izrazito dobra.
 
Istaknuo je da Vlada posebno puno očekuje od trećega kvartala, tijekom turističke sezone za koju se stvaraju preduvjeti i u pogledu slobode kretanja i u pogledu procjepljivanja turističkih djelatnika te mogućnosti dolazaka turista, a na taj način stvaraju se preduvjeti rasta BDP-a.
 
Naglasivši da su mnogi očekivali da će taj rezultat biti slabiji nego ovaj danas objavljen, poručio je da je njegov inicijalni komentar pozitivan.
 
Svečani koncert u prigodi Dana državnosti sutra kako se ne bi remetio izborni proces
 
Upitan smatra li da će se obilježavanje Dana državnosti ove godine pomaknuti u drugi plan zbog drugog kruga lokalnih izbora, premijer Plenković kazao je da je Vlada upravo zbog toga kako ne bi određenim aktivnostima remetila izborni proces odlučila da se svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu održi u subotu navečer.
 
Dodao je da će se u nedjelju održati polaganje vijenaca i Svetom misom u Petrovoj crkvi u Zagrebu.
 
"Ne vidim da će to nešto utjecati, ali u svakom slučaju ovo je jedan trenutak, a bit će još dana državnosti da ih proslavimo zaista onako kako treba", poručio je.
 
Podsjetio je da je Hrvatski sabor na prijedlog ove Vlade prije dvije godine vratio Dan državnosti na 30. svibnja, datum konstituiranja prvog Hrvatskoga sabora, koji je dan koji emotivno veže veliki broj hrvatskih građana.
 
Oštra osuda skandaloznih objava kandidata za dogradonačelnika Splita Ivoševića
 
Osvrnuo se i na skandaloznu objavu na društvenim mrežama kandidata za dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića obilježenu antisemitskim stavovima.
 
Premijer Plenković poručio je da se radi o zastrašujućoj objavi koju je oštro osudio.
 
"Takve vrste objava su zastrašujuće", istaknuo je i dodao da se radi o sramoti za Split.
 
"Splićani su pametni ljudi, inteligentni, široki ljudi, obrazovani ljudi. To su ljudi koji ne vole isključive ljude i one koje vrijeđaju simbole, koje vrijednosti hrvatskoga naroda, a kamoli ovakve napisane tekstiće, bez obzira na kontekst, u kojima de facto nalaze razumijevanje i opravdavaju Holokaust", kazao je premijer Plenković i dodao da Splićani zavrjeđuju puno bolje.
 
Upitao se kakva bi, kada bi takav čovjek postao dogradonačelnik Splita, bila suradnja splitskog Sveučilišta s nekim izraelskim sveučilištem.
 
"Oni će biti oduševljeni, bit će fascinirani s takvim izjavama", ironično je kazao poručivši da bi se Ivošević trebao odmah povući iz politike.
 
Upozorio je pritom na dvostruke kriterije u javnosti istaknuvši da bi, da je kojim slučajem takvu objavu imao neki kandidat iz HDZ-a, reakcije trajale "milijun puta dnevno svaki dan" i ne bi se opravdavalo frazom "on je samo čovjek", kako se opravdavalo i kandidata za gradonačelnika Splita Puljka koji je "pjevao to što je pjevao".  
 
Vlada vodi konstruktivnu politiku prema svim jedinicama lokalne samouprave, bez obzira koja je stranka na vlasti   
 
Upitan što očekuje od suradnje s budućim gradonačelnikom Zagreba, tko god to bio, premijer Plenković ustvrdio je da je politika Vlade prema svim jedinicama lokalne i područne samouprave konstruktivna.
 
"Vodimo stalni dijalog sa županima, gradonačelnicima i načelnicima kroz Hrvatsku zajednicu županija, Udrugu gradova, Hrvatsku zajednicu općina. Taj sustavan dijalog je omogućio da su svi naši partneri na razini lokalne i područne samouprave znali unaprijed sve bitne reformske i proračunske teme", kazao je.
 
Podsjetio je da je ova Vlada omogućila fiskalnu decentralizaciju što znači da su sve jedinice lokalne i područne samouprave ostvarile više proračunske prihode nego prije 2017.
 
Napravljena je, dodao je, i funkcionalna decentralizacija, uredi državne uprave spojeni su sa županijama, a projektna suradnja s jedinicama lokalne samouprave rezultirala je povlačenjem velikih iznosa bespovratnih europskih sredstava. 
 
"Mi ne radimo neku trijažu – vi ste iz HDZ-a, vas ćemo podržavati, a vi, eto ste dobili povjerenje građana, ali niste iz HDZ-a, pa s vama nećemo. Nismo to radili u prvom mandatu, pa nećemo ni u drugom, prema bilo kome, a ne nužno samo prema glavnom gradu Hrvatske", poručio je.
 
Škoro ili manipulira ili ne zna, a predsjednik Republike ne bi trebao sudjelovati u kampanji za lokalne izbore
 
Osvrnuo se, na upit novinara, i na izjavu Miroslava Škore da je "skandalozno" da predsjednik Vlade i predsjednik Republike sudjeluju u kampanji za lokalne izbore.
 
"Da bi se čovjek bavio politikom, mora nešto znati. Mora znati nadležnosti. On se sigurno još treba upoznati s time da je predsjednik Vlade i predsjednik stranke. Da kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke ne samo da imam puni naslov i puno obvezu participirati u kampanji, nego bi bilo bizarno, štetno i loše da ne pomažem kandidatkinjama i kandidatima HDZ-a u lokalnoj kampanji", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je i da te "floskule" nažalost lagano odlaze u eter te da ih nitko ne komentira i ne secira.
 
No, kada je riječ o predsjedniku Republike, premijer Plenković slaže se sa Škorom i pojašnjava:
 
"Predsjednik Republike bi trebao biti neutralan. On formalno više nije član SDP-a, a optrčao je sve džepiće gdje još SPD opstaje na lokalnoj razini", kazao je.
 
Upozorio je da je pritom loše što Miroslav Škoro između predsjednika Vlada i predsjednika Republike tu stavlja znak jednakosti jer to znači da ili "manipulira ili ne zna".



Foto: Vlada/Hina
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković