Podrška Izraelu i osuda Hamasa. Važno je poštivati međunarodno humanitarno pravo

  • Slika /Vijesti/2023/Listopad/17 listopada/wjc.jpg

Osudili smo teroristički napad Hamasa, ali i ponovili važnost pridržavanja normi humanitarnog i međunarodnog prava, rekao je premijer Andrej Plenković nakon radnog ručka s predsjednikom i članovima Svjetskog židovskog kongresa u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na radnom ručku u prigodi održavanja Svjetskog židovskog kongresa u Hotelu Esplanade u Zagrebu.

Sastanak Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa (WJC) održan je u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA).

Premijer Plenković je u izjavi medijima rekao da je ovaj posjet WJC-a bio prije svega zamišljen kao snažna podrška Hrvatskoj kao zemlji koja trenutno predsjeda IHROM-om. Kada je on dogovaran, dodao je, nismo ni slutili da će biti održan samo deset dana nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

Stoga su i teme bile nešto drugačije. "Osudili smo teroristički napad Hamasa, ponovili pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, ali i na pridržavanje normi humanitarnog i međunarodnog prava", kazao je premijer.

Sastanak s čelništvom WJC-a bio je iznimno koristan za odnose Hrvatske s Izraelom

Dodao je da će na tu temu kasnije tijekom dana biti održan i izvanredan video sastanak Europskog vijeća. 

Sastanak s čelništvom WJC-a bio je iznimno koristan za odnose Hrvatske s Izraelom, ali i sa brojnim židovskim organizacijama diljem svijeta, naglasio je Plenković.

Na radnom ručku bio je predsjednik WJC-a Ronald Lauder, koji je Hrvatsku nazvao jednim od najboljih prijatelja, i brojni članovi te organizacije, a osim premijera Plenkovića nazočili su i brojni pripadnici hrvatskog političkog i javnog života.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti