Poettering: EP želi vidjeti Hrvasku u EU 2009. godine

"Stajalište je Europskog parlamenta da želi Hrvatsku u punopravnom članstvu 2009. godine, a uspjeh s europskim ugovorom bit će u tome od velike pomoći", izjavio je predsjednik Parlamenta Hans-Gert Poettering u Meiseu, gdje sudjeluje na summitu Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih pučana i demokršćana.

MEISE,21. lipnja (Hina) - Europski parlament želi vidjeti Hrvatsku kao punopravnu članicu Unije 2009. godine, izjavio je u četvrtak u Meiseu pored Bruxellesa, predsjednik Parlamenta Hans-Gert Poettering.
"Stajalište je Europskog parlamenta da želi Hrvatsku u punopravnom članstvu 2009. godine, a uspjeh s europskim ugovorom bit će u tome od velike pomoći", izjavio je Poettering u Meiseu, gdje sudjeluje na summitu Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih pučana i demokršćana.


Čelnici EPP-a, poput drugih stranačkih organizacija zastupljenih u Europskom parlamentu, tradicionalno se sastaju uoči svakog summita EU-a i na tim se sastancima razgovora o istim temama koje su na dnevnom redu Europskog vijeća.

Europsko vijeće, kojeg čine šefovi država ili vlada država članica, u četvrtak navečer započinje summit na kojem je glavna tema novi ugovor koji bi trebao zamijeniti propali europski ustav.

Predsjednik Parlamenta Poettering poručio je čelnicima Poljske, koji se smatraju jednim od glavnih prepreka za dogovor o novom ugovoru, da ne izoliraju svoju zemlju i ne dovode EU u krizu.

"Ne izolirajte svoju zemlju", rekao je Poettering podsjetivši Poljake na solidarnost koju je EU pokazala Poljskoj u sukobu oko izvoza poljskog mesa u Rusiju.

Poettering je također rekao Povelja o temeljnim pravima treba postati pravno obvezujući dokument čemu se protivi Velika Britanija.

U Meiseu su se okupili jedanaest čelnika država članica EU-a, predsjednici Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta te još četiri čelnika europskih zemalja, koje nisu u EU-u, među kojima je i hrvatski premijer Ivo Sanader, na summitu Europske pučke stranke (EPP), koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu.



Pisane vijesti