Pola milijarde kuna za otoke, potpomognuta i brdsko-planinska područja

Slika /Vijesti/2018/07 srpanj/26 srpnja/Pressica/DSC_2632.JPG

Vlada će u samo tri godine uložiti ukupno 1,3 milijarde kuna u ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, što je 6 puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012.–2015. godine kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar održali su danas u Banskim dvorima konferenciju za medije, na kojoj su dodatno pojasnili prijedloge zakona o brdsko-planinskim područjima, zakona o otocima, zakona o potpomognutim područjima i zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, koje Vlada s današnje sjednice uputila Hrvatskom saboru.

Ministrica Žalac istaknula je da će se novim zakonima poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva, vodeći računa o specifičnostima svakog područja kako bi se osigurao oporavak i razvoj svih gospodarskih potencijala. 

Podsjetila je da je tijekom 2017. i 2018. godine u regionalni razvoj uloženo ukupno 833,5 milijuna kuna, a novim Zakonima u Fondu za regionalni razvoj za 2019. godinu osigurano je dodatnih 434 milijuna kuna, čime će ova Vlada u samo tri godine uložiti ukupno 1,3 milijarde kuna u ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, što je 6 puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012.–2015. godine kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna.

„Ostvareni rezultati protekle dvije godine i gotovo 900 milijuna kuna usmjerenih za regionalni razvoj, govore dovoljno o ciljevima i odnosu ove Vlade prema regionalnoj i lokalnoj razini. Jedini način na koji možemo postići rast i ravnomjeran razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših sugrađana, a upravo su zakoni koje smo danas donijeli na sjednici rezultat tog partnerskog odnosa“, naglasila je ministrica Žalac.

85 milijuna kuna za razvoj potpomognutih područja
 
Potpomognuta područja napokon će imati vlastiti zakon kojim će biti definirane mjere za njihov razvoj i to u vrijednosti 85 milijuna kuna u 2019. godini, dok je u 2018. uloženo 50 milijuna kuna, a u 2017. 12,7 milijuna kuna iz državnog proračuna. Zakonom se propisuje uvođenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja i Fonda za potpomognuta područja, posebnih kriterija odabira projekata te održive proizvodnje i potrošnje kroz poticanje korištenja zelenih i održivih mjerila u postupku javne nabave.
 
Novim Zakonom o potpomognutim područjima, predviđena je, među ostalim, i mjera stambenog zbrinjavanja radi razvoja potpomognutih područja, a Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima uredit će se stambeno zbrinjavanje na tim područjima kao i na bivšim područjima od posebne državne skrbi. „Područje nadležnosti stambenog zbrinjavanja proširuje se za dodatnu 151 jedinicu lokalne samouprave, odnosno Zakon će se provoditi na području 336 jedinica lokalne samouprave što predstavlja povećanje veće od 80 posto“, rekao je državni tajnik Nikola Mažar.
 
94 milijuna kuna za razvoj otoka
 
Razvoj otoka predviđen novim Zakonom o otocima participira u proračunu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ukupno 94 milijuna kuna, dok je 2017.  bilo osigurano 23,5 milijuna kuna, a u  2018. godini 30 milijuna kuna iz državnog proračuna. Ključne odredbe Prijedloga Zakona o otocima su novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti/nerazvijenosti otoka i strateškom planiranju razvoja otoka, zatim održivi razvoj otoka u kontekstu koncepta „pametnih otoka”, mehanizam otočnog razvojnog sporazuma i proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice.
 
20 milijuna kuna za razvoj brdsko planinskih područja

Za razvoj brdsko planinskih područja po novom Zakonu u proračunu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije bit će izdvojeno 20 milijuna kuna, dok je u 2018. vrijednost ulaganja bila oko milijun kuna, a u prethodnim godinama razvoj brdsko-planinskih područja nije uopće bio financiran sredstvima državnog proračuna već isključivo izdvajanjem od 10 posto poreza na dohodak na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

"Ono što uvodimo novim Zakonom su Program za razvoj brdsko-planinskih područja i Fond za razvoj brdsko-planinskih područja, razvoj „Hrvatskog gorskog proizvoda“ po uzoru na koncept „Hrvatskog otočnog proizvoda“, zatim uvođenje posebnih kriterija odabira projekata te poticanje održive proizvodnje i potrošnje kroz korištenje zelenih i održivih mjerila u postupku javne nabave", zaključila je ministrica Žalac.

Video konferencije za medije preuzmite OVDJE.
 
 
 
 
 

Pisane vijesti | Gabrijela Žalac