Pomoć medijskoj industriji i medijskim profesionalcima u okolnostima epidemije COVID-19

Nastavno na medijske upite o mjerama Vlade namijenjenima pomoći medijskom sektoru naglašavamo kako su usvojene mjere Vlade Republike Hrvatske usmjerene na zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta. Većina pružatelja medijskih usluga u RH djeluju kao trgovačka društva te su samim time ove mjere usmjerene i na njih.

Vlada Republike Hrvatske pratit će stanje u području medija te razmotriti uvođenje i dodatnih mjera kojima bi se zaštitili mediji, ne samo komercijalni već i neprofitni.

Ističemo da usvojena mjera vezana za medije podrazumijeva i da će Agencija za elektroničke medije izvršiti isplatu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene dijela Fonda na temu javnog praćenja epidemije korona virusa te omogućiti prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga posebnim okolnostima. U planu su i dodatne mjere koje razmatraju Agencija i Vijeće za elektroničke medije i Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture dogovorilo je s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva ubrzanje procesa evaluacije projektnih prijava za poziva „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija“, objavljenog u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ te će se u najkraćem mogućem roku donijeti Odluka o financiranju za odabrane projekte.

Ministarstvo kulture upozorava da je medijska industrija posebno izložena u krizi jer gotovo u cijelosti ovisi o prihodima od oglašavanja. U tom smislu pratit će se situacija i tražiti moguće dodatne načine potpore ovom sektoru vodeći računa o tome da je veliki broj novinara samozaposlen ili u nekom obliku privremenog ili povremenog angažmana. Istovremeno, mediji u ovakvim okolnostima imaju  važnu ulogu jer profesionalnim pristupom osiguravaju svim građanima pravodobne informacije i doprinose borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture pozivaju sve nakladnike medija da osiguraju urednicima i novinarima odgovarajuće uvjete za obavljanje posla uključujući i potrebne higijenske uvjete kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenika i onih koji medijima daju izjave ili sudjeluju u njihovim programima.

Izvor: Ministarstvo kulture
 

Pisane vijesti