Ponosni smo na postignuća Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2023/Srpanj/01 srpnja/VRH_9170-01.jpeg

„10. obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji predstavlja priliku da svi zajedno kažemo koliko smo ponosni na strateška postignuća hrvatskoga naroda i države u samo nešto više od tri desetljeća naše samostalnosti i neovisnosti“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti u povodu 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji koju je na zagrebačkom Europskom trgu organizirao Ured Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Uredom parlamenta u RH i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Podsjetio je na put od Domovinskog rata u kojem je Hrvataka imala okupirano između četvrtine i trećine teritorija do zemlje članice NATO-a i Europske unije.
 
Kazao je da smo, u tom najtežem razdoblju devedesetih godina, izgubili korak europskih integracija sa zemljama srednje i istočne Europe jer one nisu imale agresiju velikosrpskog Miloševićevog režima, ali smo, predvođena hrvatskim braniteljima i predsjednikom Tuđmanom, ostvarili slobodu i samostalnost.
 
Pozicionirali smo se u samu jezgru europskih institucija
 
Kazao je da smo zadnje dvije godine realizirali i dvije dublje integracije – schengenski prostor u europodučje, istaknuvši da smo se pozicionirali u samu jezgru europskih institucija, europskog projekta.
 
„To govori da je naš narod u zahtjevnim okolnostima bio jedinstven, držao se konsenzusa'', poručio je, dodavši da je taj konsenzus danas slabiji nego prije te je potrebno objasniti svim građanima u Hrvatskoj što donosi članstvo u EU.
 
Naglasio je da to članstvo nije došlo samo od sebe, već smo se borili kroz zahtjevne pregovore i puno uvjetovanosti i probleme.
 
„Prošlo je 10 godina da nakon nas nije nitko još ušao i pitanje je koliko će  vremena proći da bilo koja država koja aspirira na članstvo u EU ostvari ovaj cilj koji danas ima Hrvatska“; dodao je Plenković.
 
Podsjetio je na osiguranih 25 milijardi eura u ovom desetljeću iz EU-a kojima se, među ostalim, obnavljaju škole, obrazovne ustanove, bolnice u Zagrebu i na Banovini.
 
Osvrnuo se na zajedničke vrijednosti i snažan sustav pravnih veza s Europskom unijom, kazavši da to sve čini da je Hrvatska danas respektirana u međunarodnoj zajednici.
 
Mladi imaju puno više šansi, na svima nama je da dobro iskoristimo pružene prilike
 
„Postali smo zemlja čiji se glas sluša, koja ima svoj utjecaj na politike, na procese, na naše susjedstvo, na principijelna pitanja, poput solidarnosti i snažne potpore Ukrajini i čvrste osude Rusije kao agresora koja krši sva načela međunarodnoga prava“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da mladi u Hrvatskoj danas imaju puno više šansi nego prije članstva u EU te da je na svima nama da sve te prilike jako dobro iskoristimo.
 
„Da budemo svjesni obitelji kojoj pripadamo, a da uvijek pritom čuvamo svoj identitet, svoju kulturu, svoje običaje i sve ono bog čega su hrvatski branitelji dali svoje živote, za hrvatsku slobodu i našu neovisnosti“, naglasio je Plenković.
 
Zahvalio je još jednom svima i čestitao na ovom zajedničkom uspjehu.

Pisane vijesti | Andrej Plenković