Posjet dvaju predsjednika Vlada Hrvatskoj gospodarskoj komori

U sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade Republike Makedonije Vlade Bučkovskog Hrvatskoj, danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan Hrvatsko-makedonski gospodarski forum, koji je okupio predstavnike po pedesetak hrvatskih i makedonskih tvrtki.

Prenosimo s Hine:

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - U sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade Republike Makedonije Vlade Bučkovskog Hrvatskoj, danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan Hrvatsko-makedonski gospodarski forum, koji je okupio predstavnike po pedesetak hrvatskih i makedonskih tvrtki.

Otvarajući forum predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader istaknuo je tradicionalno dobre političke i gospodarske donose između dviju zemalja te je kazao kako osim prošlosti u zajedničkoj državi, Hrvatska i Makedonija imaju i zajedničku budućnost - u Europskoj uniji (EU).

Odgodom početka pregovora o pristupu, put Hrvatske u EU nije zaustavljen, prihvaćen je pregovarački okvir, a u njenu jasno stoji da je cilj tih pregovora punopravno članstvo Hrvatske u EU, naglasio je premijer Sanader.

Novi datum početka pregovora Sanader očekuje "vrlo skoro, jer Hrvatska zaslužuje početak pregovora, jednako kao što Makedonija zaslužuje status kandidata za punopravno članstvo u EU".

I makedonski premijer Vlado Bučkovski izrazio je nadu da će Hrvatska do kraja lipnja dobiti novi datum za početak pregovora, jer će to pomoći i Makedoniji na njenom putu.

Oba su premijera naglasili vrlo dobre političke odnose između dviju zemalja te pozvali gospodarstvenike da na tome temelje i snažniju gospodarsku suradnju, kao i da im ukažu na moguće mjere kojima hrvatska i makedonska vlada mogu u tome pomoći.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević u tom je smislu ukazao na nužnost daljnje liberalizacije gospodarskih odnosa između dviju zemalja, kao i na neophodno poboljšanje prometne povezanosti, posebice u zračnom prometu, kroz dnevnu povezanost Zagreba i Skopja.

Današnji gospodarski forum okupio je predstavnike nekih od najvećih makedonskih tvrtki s područja trgovine, turizma, poljoprivredno-prehrambene, metaloprerađivačke i tekstilne industrije.

S hrvatske strane, pak, u individualnim su poslovnim razgovorima sudjelovali predstavnici više od 50 tvrtki, među kojima primjerice Agrokora, holdinga Đuro Đaković, Gavrilovića, HEP-a, Industrogradnje, Končara, Lure, Petrokemije, Vindije i dr.

Prema podacima HGK iznesenima na današnjem skupu, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Makedonije bilježi stalni rast, a lani je ostvarena najviša vrijednost ukupne međusobne robne razmjene, od 191 milijun dolara. Makedonskih je proizvoda u Hrvatsku pritom uvezeno u vrijednosti od 116,7 milijun dolara (rast od 57 posto), dok je hrvatski izvoz u tu zemlju povećan za 5,2 posto, na 74,1 milijun USD.



Pisane vijesti