Posjet potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića SAD-u

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević boravit će od 21. do 25. svibnja 2018. godine u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će prisustvovati ceremoniji primanja u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a (Hall of Fame US Army War College).

Svečanost primanja ministra Krstičevića u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College), održat će se u utorak, 22. svibnja 2018. u vojnoj bazi Carlisle u Pensilvaniji. Ceremoniji će prisustvovati i general bojnik Jon Jensen iz Nacionalne garde Minnesote, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u RH brigadir Robert Mathers, polaznici Ratne škole, polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Davor Dabo te nastavno osoblje. Tom prigodom ministar Krstičević susrest će se i sa zapovjednikom Ratne škole kopnene vojske SAD-a (US Army War College) general bojnikom Johnom Kemom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prvi je hrvatski visoki časnik koji je primljen u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a (US Army War College), koji je školovanje na ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji uspješno završio 1998. godine.

Isto tako, ministar Krstičević prvi je časnik Hrvatske vojske koji je završio ovakvu vrstu školovanja na ovoj prestižnoj američkoj instituciji koja priprema časnike i civilne dužnosnike za stratešku razinu dužnosti i vođenja. Ratnu školu kopnene vojske SAD-a (US Army War College) nakon toga uspješno je završilo još 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.
 
Ratna škola kopnene vojske SAD-a (U.S. Army War College) je najviša obrazovna institucija Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovana 1901. godine. Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleya, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi američke Kopnene vojske.

Kopnena vojska osnovala je Kuću slavnih - Hall of Fame u Ratnoj školi kako bi pružila prestižno i vidljivo poštovanje i priznanje međunarodnim polaznicima koji su kroz profesionalnu karijeru postigli najvišu vojnu ili civilnu poziciju u svojim zemljama ili koji su imali ekvivalentnu poziciju po položaju ili odgovornosti u multinacionalnoj organizaciji.

U sklopu službenog posjeta SAD-u, ministar Krstičević održat će predavanje studentima na Rider Universityju u Lawrencville na temu "Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske".

Također, ministar će posjetiti Nacionalnu gardu Minnesote gdje će se susresti s novim zapovjednikom Nacionalne garde general bojnikom Jonom Jensenom, a razgovarat će se o zajedničkoj suradnji Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote. Planiran je sastanak ministra Krstićevića i s guvernerom Minnesote Markom Dayronom.

Prilikom službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, ministar Krstičević susrest će se i s članovima Hrvatske zajednice iz New Yorka, Philadelphie i Minnesote.

Izvor: Ministarstvo obrane 

Pisane vijesti