Poštujmo neovisnost pravosudnih institucija i budimo oprezni kako ih komentiramo

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/24 rujna/2.jpg

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih te istaknuo je kako je važno poslati jasnu poruku javnosti da je postupati po zakonu  dobro, normalno i očekivano. Naglasivši da će sva tijela nastaviti raditi svoj posao sukladno zakonu i svojim ovlastima, kazao je da živimo u demokraciji i trodiobi vlasti te da više nema političkog autoriteta koji će određivati koji će se procesi voditi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas, otvarajući 11. sjednicu Vlade, na aktualne političke i gospodarske teme u proteklome tjednu.
 
Najprije je komentirao aktualnu raspravu u javnosti, koja se nametnula nakon slučaja JANAF, a svodi se na pitanje neovisnosti rada pravosudnih institucija.
 
"Važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne da kao neki drugi, konkretno predsjednik Republike, šaljemo neke zbunjujuće poruke prema javnosti", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Pojasnio je da to govori zato što ispada da je problem ako Vlada i pravosudna tijela postupaju po zakonu, odnosno ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi da Vlada i pravosudna tijela postupaju po zakonu.
 
"To znači da ispada da neki u Hrvatskoj još nisu dobro razumjeli koja je naša politika u borbi protiv korupcije. A politika je vrlo jasna – nema nedodirljivih. Nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice, nema dužnosti koju netko obnaša koja bi ga onda eventualno zaštitila od tijela koja su dužna po zakonu provoditi radnje ukoliko imaju određene indicije ili sumnje da netko radi protiv zakona", pojasnio je.
 
Dodao je da su i brojni pravni stručnjaci, i ustavnog i kaznenog prava, u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi i kako postupaju tijela i tko u pojedinoj fazi izvida može znati što ona rade te da je stvar savršeno jasna.
 
Problem je što očito ima nekih kojima zakonit način postupanja nije normalan
 
Međutim, upozorio je premijer, očito ima nekih kojima takav zakonit način postupanja djeluje kao da nije normalan.
 
"To je problem. Ali ne naš problem, to je problem kako se postupalo u vrijeme neke druge vlade", naglasio je i poslao poruku da je postupati po zakonu dobro, normalno i očekivano.  
 
Kako bi se izbjegle sve dileme, premijer Plenković naveo je nekoliko primjera.
 
"Da mi razmišljamo i djelujemo kao što očito razmišljaju neki drugi, kome bi bilo u interesu, recimo, više nego meni konkretno, da u onom slučaju Varga prije skoro dvije godine ne puknu mjere, nego da se sazna tko je naručitelj tih lažnih i fabriciranih SMS-ova mene kao tada predsjednika Vlade u prvom mandatu? Vjerojatno je meni to bilo najviše u interesu.
 
Kome bi bilo više u interesu nego meni da znam na vrijeme pri imenovanju ili predlaganju novoga predsjednika uprave jednog od javnih poduzeća, JANAF-a, da znam da postoji nekakva aktivnost koja bi dovela u pitanje njegov integritet?
 
Kome bi bilo više u interesu nego meni, kao predsjedniku HDZ-a, da u slučaju Rimac ne puknu mjere baš par tjedana pred parlamentarne izbore?
 
I kome bi bilo više u interesu nego meni da unaprijed znam kad sastavljam liste za Hrvatski sabor da bi mi jedan od zastupnika, koji će se izgledno izabrati zbog mjesta na listi tri mjeseca kasnije završio u situaciji da mu sud određuje pritvor?", upitao je premijer Plenković.
 
Neovisna pravosudna tijela ne dolaze u Vladu po odobrenje
 
Naglasio je da tijela koja rade svoj posao na temelju zakona, rade taj posao upravo onako kako im je zakon propisao.
 
"I ne dolaze na ispovijed u Vladu po nekakvo odobrenje što da, a što ne", dodao je poručivši da se tako radi u normalnoj i uljuđenoj zemlji i demokraciji te da neovisna pravosudna tijela imaju odriješene ruke da rade sve što trebaju prema zakonu.  
 
"To je ključ politike borbe protiv korupcije, za razliku od onih koji o tome samo lamentiraju", istaknuo je premijer Plenković i upozorio da nije dobro što ispada da je za jedan dio komentatora i javnosti postupanje po zakonu čudno.
 
"Poštujmo neovisnost pravosudnih institucija, DORH-a, USKOK-a, policije i budimo oprezni kako ih komentiramo", poručio je i dodao:
 
"Da budem do kraja otvoren, da smo čuli ovo što smo čuli recimo od mene kao predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, tu bi bila revolucija. Sto posto, ja vam to garantiram.  E to treba isto tako analizirati, a ovo sada govorim politički", upozorio je i dodao da će sva tijela nastaviti svoj posao prema zakonu i temeljem ovlasti koje su im dane. 
 
Predsjednik Vlade na kraju je kazao da svi trebaju shvatiti da živimo u demokraciji i trodiobi vlasti te da nema toga političkoga autoriteta, kao što je nekada bilo, koji će određivati koji će se procesi voditi.
 
Pad BDP-a u 2020. 8%, rast u 2021. 5%
 
Od ostalih važnih tema izdvojio je smjernice za izradu državnoga proračuna za 2021. i projekcije za 2022. i 2023.
 
Istaknuo je da u odnosu na ranije projekcije, Vlada sada predviđa pad BDP-a od 8% u 2020., što je, s obzirom na okolnosti, dobro jer se radi o manjem padu nego što je na početku krize uslijed pandemije koronavirusa bilo procijenjeno.
 
U 2021. Vlada očekuje realni rast BDP-a od 5%, a u 2022. 3,4%.
 
"Najvažnija tema za sve nas odnosi se na Program oporavka hrvatskoga gospodarstva i jačanje naše otpornosti. To je ključna zadaća Vlade i upravljanja državom", poručio je premijer i dodao da Vlada ima poluge koje su joj pritom na raspolaganju.
 
Dio su sredstva iz Višegodišnjeg financijskog okvira, a dio sredstva iz programa EU iduće generacije, koja će pomoći i likvidnosti gospodarstva i aktivnostima iz Vladinog programa.
 
"Vjerujem da ćemo vrlo brzo ponovno doći na razinu odgovornog upravljanja javnim financijama, a to znači onaj trend – smanjivati javni dug, ostvarivati proračunski višak i držati investicijski kreditni rejting", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Hrvatska zadržala investicijski kreditni rejting zahvaljujući dobroj reputaciji, poduzetim aktivnostima i povjerenju
 
Premijer Plenković uvjeren je da će se s te tri točke ostvariti Vladini ciljevi povećanja zaposlenosti i o dizanju plaća i uopće životnog standarda ljudi.
 
Na tragu te Vladine politike je i dobar signal jedne od tri svjetske agencije za kreditni rejting, Standard & Poor's, koja je Hrvatsku zadržala u investicijskom kreditnom rejtingu zahvaljujući vrlo temeljitoj analizi koja se bazira na reputaciji koju Hrvatska ima zbog politike Vlade u prvom mandatu, na aktivnostima koje je dosad Vlada poduzela da smanji negativne efekte i na povjerenju da će ovaj Vladin program dovesti do dobrih rezultata.  
 
U tom je kontekstu pozitivnim ocijenio i dva skupa su koja održana ovih dana.
 
Prva je bila konferencija Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo", na kojoj su nadležni ministri imali priliku čuti što o gospodarskoj situaciji i najavi novih poreznih rasterećenja misle hrvatski gospodarstvenici.
 
Drugi je bio sastanak članova Vlade sa svim hrvatskim županima u Gospiću na kojem je bilo riječi o reformi lokalne samouprave, o planu gospodarskog oporavka i o pitanjima fiskalne decentralizacije.
 
Izrazio je zadovoljstvo i potpisivanjem Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, što predstavlja jednu vrstu socijalnog dijaloga s Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika.
 
Obilježen je i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Vlada je potvrdila privrženost jačanju zakonodavnog okvira kojim će se postrožiti kazne za počinitelje.

"Još smo jednom kazali koliko je takav fenomen neprihvatljiv za nas i koliko treba ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilje", poručio je predsjednik Vlade i dodao da je potrebno osigurati kvalitetnu koordinaciju niza resora koji su uključeni u tu problematiku kako bi se spriječilo nasilje.
 
Članovi Vlade pridružili su se ovoga tjedna raznim aktivnostima i  obilježavanju Međunarodnog dana znakovnih jezika te početak Europskoga tjedna sporta.



Pisane vijesti | Andrej Plenković