Potpisana Dunavska povelja: više prakse za mlade tijekom studiranja

Povezivanje obrazovnog i poslovnog sektora ključno je za rješavanje demografskih problema i zapošljavanje mladih te njihov ostanak u regiji, poručili su u četvrtak potpisnici Dunavske povelje namijenjene stvaranju novog modela upravljanja obrazovanjem kojim će se mladima u ranim fazama obrazovanja omogućiti kvalitetna praksa.

"Situacija u Hrvatskoj trenutno je takva da problemi u zapošljavanju i demografski problemi nužno dovode do toga da se moraju povezati poslodavci i obrazovanje. Moramo raditi na studijskim programima koji će nam omogućiti da sve potrebe našeg tržišta i društva možemo podmiriti", poručila je u četvrtak prilikom potpisivanja Dunavske povelje za mlade talente državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Jače povezivanje obrazovnog i poslovnog sektora

Dunavska povelja dokument je kojim se uspostavlja model upravljanja obrazovanje s ciljem jačeg povezivanja obrazovnog i poslovnog sektora kako bi studenti imali mogućnost odlaska na praksu tijekom studiranja i upoznavanja budućih poslodavaca.

Povelju su u četvrtak u HAZU-u potpisali ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te brojna sveučilišta i partneri iz dunavske regije na konferenciji povodom završetak projekta EDU-LAB namijenjenog poboljšanju zapošljivosti mladih talenata i poticaj na rad i ostanak u dunavskoj regiji.

"Značajno smo investirali u razvoj tržišta rada, ali potrebne su i dodatne mjere. Trenutno je najveći problem hrvatskih poslodavaca pronaći i zadržati kvalificirane ljude”, rekao je ministar Marko Pavić te poručio kako projekt EDU-LAB značajno pridonosi izvedbi dodatnih studijskih programa za razvoj vještina mladih ljudi.

Europska unija sufinancirala projekt

Projekt EDU-LAB trajao je dvije i pol godine te je primarno bio usmjeren na razvoj strategija za jačanje ponude studijskih programa i radnih mjesta, kao i na poticanju povezivanja studenata s budućim poslodavcima.

Europska unija sufinancirala je projekt, a sudionici čine javna i privatna sveučilišta iz Bugarske, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Srbije i Njemačke, kao i zagrebačko veleučilište Vern, te brojne druge organizacije javne uprave i civilnog društva.

Jedan od organizatora konferencije je i hrvatski partner projekta EDU-LAB, zaklada Znanje na djelu koja svojim aktivnostima radi na povezivanju obrazovnog i poslovnog svijeta.

"Cilj projekta bio je za stol dovesti predstavnike gospodarstva, visokoobrazovnih institucija i javne uprave ministarstava i agencija", naglasila je voditeljica projekta iz zaklade Znanje na djelu Daška Domljan.
 
"Zaklada je imala zadatak pretočiti dobra iskustva suradnje u nacrt kako približiti gospodarstvu obrazovanje", rekla je Domljan te dodala kako je ključ suradnje dvije sfere zajedničko stvaranje novih studijskih programa krojenih za potrebe tržišta rada.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti