Potpisani ugovori za nastavak razminiranja šumskog područja Hrvatske

Slika /Vijesti/2024/Travanj/4 travnja/Božinović i Erlić.jpg

Ministri Davor Božinović i Šime Erlić potpisali su u četvrtak oko 50 milijuna eura vrijedne ugovore za nastavak razminiranja 34,5 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj nekih 87 četvornih kilometara zagađeno s više od 9900 raznih eksplozivnih ostataka rata, obilježenih sa 4307 oznaka minske opasnosti", a na tom se području nalazi 21 grad i četiri županije, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naglasio je da je to činjenica koja obvezuje državu na daljnje ulaganje sredstava u konačno razminiranje Hrvatske.

Cilj je razminiranje 34.5 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta

Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Croatian safe steps koji za cilj ima razminiranje 34.5 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta.

Ugovori su ukupne vrijednosti 52,23 milijuna eura od čega su europska sredstva 32,3 milijuna eura.

Božinović je naglasio kako je razminiranje skup i zahtjevan posao koji zahtijeva ogromna ulaganja pa je iznos dosadašnjih ulaganja u razminiranje na području Hrvatske iznosio milijardu eura.

Istaknuo je da je hrvatski protuminski sustav međunarodno prepoznat te da su u potpunosti odradili razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, državnih granica, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata i turističkih područja".

Preostalo je još zaštiti brdsko planinska područja od mina što je zbog značajki terena i korištenja uglavnom ručne metode detekcije mina zahtjevnije, pojasnio je Božinović.

Za novo programsko razdoblje osigurano 130 milijuna eura europskih sredstava

Ministar Šime Erlić rekao je da su za novo programsko razdoblje osigurali 130 milijuna eura europskih sredstava s kojima će se razminirati 8300 hektara preostalog minski sumnjivog područja.

"Završetkom radova osigurati će se nesmetan protok ljudi, učinkovitije gospodarenje šuma te poticanje investicija u područja zagađena minama", zaključio je Erlić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti