Potpora Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Oleksija Reznikova, potpredsjednika Vlade Ukrajine i ministra za pitanja privremeno okupiranih područja Ukrajine.
 

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potporu Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine, kao i važnost mirnog rješavanja sukoba.
 
Izraženo je zadovoljstvo zbog porasta gospodarske suradnje između Hrvatske i Ukrajine, kao i zbog uspostave zračne linije Kijev-Zagreb.
 
Na sastanku je ponovno izražena spremnost Hrvatske da prenese Ukrajini svoja iskustva iz postupka mirne reintegracije, koji je uspješno okončan 15. siječnja 1998. potpunim povratkom hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak RH. Vladina Radna skupina za suradnju između Hrvatske i Ukrajine ostaje važan institucionalni instrument za razvijanje daljnjih odnosa i prenošenje hrvatskih iskustava.
 
Razgovaralo se i o suradnji u području razminiranja te primjeni hrvatskog modela traženja nestalih osoba.
 
Potpredsjednik ukrajinske Vlade Reznikov sa suradnicima sastao se u Banskim dvorima i s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Na sastanku se razgovaralo o položaju ukrajinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, zakonskoj regulaciji i implementaciji zaštite prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te o iskustvima procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.
 
Potpredsjednik Reznikov sa suradnicima sastao se i s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Na sastanku se govorilo o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koji je bio posljednji korak k okončanju Domovinskog rata. Potpredsjednik Vlade Medved naglasio je važnost očuvanja svakog ljudskog života i ulaganja napora za mirnim rješavanjem sukoba te izrazio spremnost za nastavak uspješne suradnje u prenošenju znanja i iskustava pri uspostavljanju učinkovitog sustava skrbi za ratne stradalnike u Ukrajini.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi