Potpora Vlade projektima važnima za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju

  • Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/15 rujan/Split_izjava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković današnji boravak u Splitu započeo je sastankom s gradonačelnikom Grada Splita Androm Krstulovićem Oparom i županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom s kojima je razgovarao o brojnim projektima. Izdvojio je projekt koncesije na Žnjanu koji se radi u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, ali i druge projekte koji će omogućiti rješavanje pojedinih prometnih čepova u Splitu.

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, premijer Plenković je kazao da su razgovarali o projektima važnim za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Podsjetio je da je Vlada isplatila 600 milijuna kuna za plaće radnika u ovoj županiji u sklopu mjera pomoći gospodarstvu uslijed epidemije kornavirusa.
 
"To je poruka jednoj od turistički najvažnijih županija kako da premostimo krizu i konkretno pomognemo našim sugrađanima", rekao je Plenković.
 
Premijer se zahvalio gradonačelniku i županu na predanom radu na brojnim projektima koje su realizirali tijekom njihovih mandata. "Preostaje da učinimo daljnje napore za poboljšanje prometne infrastrukture u cijeloj županiji, a osobito u Splitu", poručio je.
 
Izdvojio je projekt koncesije na Žnjanu koji se radi u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, ali i druge projekte koji će omogućiti rješavanje pojedinih prometnih čepova u Splitu.
 
Dodao je da se razgovaralo i o prometnim gužvama tijekom izlaska iz Trajekte luke na Bačvicma. "Ako ne bude mogućnosti da se to riješi na razini Grada, uključit će se i Vlada kako bismo riješili taj problem", kazao je Plenković.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer je pojasnio da se radi na projektima koji su najavljeni na sjednici Vlade održanoj u Splitu prije tri godine.
 
"Neki su u tijeku, neki se provode, a neki će se tek provoditi. Ta sjednica je trasirala razvojni put Splita da bude naša glavna mediteranska luka na Jadranu, a i središte hrvatskog turizma", rekao je Plenković.
 
Nastojat ćemo, kazao je, da se i u ovim okolnostima kada Hrvatska, kroz Instrument "EU sljedeće generacije" i idući Višegodišnji financijski okvir, na raspolaganju ima više 22 milijarde eura, dio tih sredstva usmjeriti u Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Dodao je da su u tom pogledu već obavljeni razgovori s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak.

Stožer i Vlada dobili potporu Ustavnog suda, to je jako dobro u pogledu pravne sigurnosti

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na jučerašnju odluke Ustavnog suda, po kojoj je većina odluka Stožera zakonita.

"Stožer u trenutku kad je donosio odluke, radno vrijeme je bilo ograničeno od 7 do 17, pa su produžili do 20 ili 21 sat. Tada je savjet epidemiološke struke bio da se treba jedan dan smiriti kretanje populacije i izabrana je nedjelja. Stožer i Vlada su jučer dobili potporu Ustavnog suda jer su što odbacili, a što proglasili u skladu s Ustavom i zakonima praktički sve donesene odluke. Mislim da je to jako dobro u pogledu pravne sigurnosti i jedine temeljne filozofije, a to je da smo radili na temelju Članka 16. Ustava, da smo donosili odluke u kontekstu proglašene epidemije i u cilju zaštite zdravlja građana", poručio je Plenković.

Istaknuo je da nije bilo uspješne borbe protiv Covida-19 na proljeće, Hrvatska ne bi ostvarila 50 posto od turističke sezone u odnosu na lanjsku, koja je bila u povijesti najbolja.

"Cilj Vlade je bio da zaštitimo građane i da održimo ekonomiju, radna mjesta i turizam. I mi smo, kad gledate cjelinu, uspjeli u tome. Usporedba Hrvatske s drugim turističkim mediteranskim destinacijama je takva da smo mi po brojevima uspješniji", kazao je premijer.

Vlada će tijekom mandata predložiti balansirani zakon o neradnoj nedjelji

Što se tiče neradne nedjelje, predsjednik Vlade je kazao da, po anketama koje je vidio, 80 posto hrvatskih građana podržava da se ne radi nedjeljom.

"Mi smatramo da bi to bilo dobro i u interesu obitelji i zdravog balansa između rada, odmora i provođenja vremena u krugu najbližih. Vlada će tijekom ovoga mandata predložiti zakon koji će tražiti balans između onoga da se u načelu ne radi, a da omogućimo jedan broj nedjelja koji bi bio radan", pojasnio je premijer.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda o Zakonu o najmu stanova.

"Riječ je o kompleksnom problemu koji nastoji odmrsiti gro, što različitih vlasničko-pravnih odnosa, što intervencija u proteklih 70 godina. Pokušaj s tim zakonom je išao na tom tragu. Ustavni sud očito smatra da je prevelik teret stavljen na leđa zaštićenih najmoprimaca. Mi ćemo temeljito proučiti odluku Ustavnog suda kad se objavi i vidjeti kako da idemo dalje s tim zakonom. I da gledamo posljedice presude Statileo pred Europskim sudom za ljudska prava. Imali smo dobro volju. Ako Ustavni sud smatra da to nije dobro, mi ćemo to revidirati", rekao je Plenković.

Razgovaramo s radnicima Dalmacijavina

Upitan o stanju u Dalmacijavinu, premijer je kazao kako on i ministar Zdravko Marić stalno razgovaraju s radnicima Dalmacijavina. 

"Država je dosta dala u tom procesu. Postoje još određena traženja s njihove strane, mi gledamo je li to prema postojećem pravnom okviru moguće, tu nema nekih novosti u ovome trenutku", ustvrdio je Plenković.

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na zastupnike u Saboru koji kritiziraju rad Vlade i nove epidemiološke mjere, zbog kojih je promijenjen Poslovnik Sabora i smanjen broj zastupnika koji sudjeluju u raspravama u Saboru.

"Mogu razumjeti voljni moment novih zastupnika da se njih čuje, vidi, da repliciraju, da koriste poslovničke mogućnosti da bi bili viđeni i da se to onda prenese u nekom od dnevnika. Što se mene tiče, ja sam dosad, u novom sazivu Sabora bio pet puta pred plenarnom sjednicom i odgovarao na sva moguća pitanja", poručio je premijer, naglasivši da Vlada neće kontrolirati Sabor niti im određivati kako će raditi.

Na pitanje što misli o stavu zastupnika Mosta, koji smatraju diskriminatornim određivanje obveze nošenja maski o školama, Plenković je kazao da njih slabo komentira.

"Ne pratim ih i nisu mi uopće zanimljivi. Ne trošim niti sekunde vremena na njih. Vjerujte mi, ja ih znam bolje nego vi", dodao je.

Gradonačelnik Splita uvijek ima moju potporu

Predsjednik Vlade kazao je i da gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara ima uvijek njegovu potporu

"HDZ, ne samo u Splitu nego uopće, na lokalne izbore u svibnju 2021. godine izlazi s velikim ambicijama. Otvaraju se mogućnosti u sva četiri velika grada. Andro je bio naš kandidat i na izborima za Sabor, i tu je osvojio mandat, prema tome to sve govori kolika je potpora", poručio je Plenković.

Na pitanje tko bi mogao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika u Zagrebu, premijer je kazao da će HDZ imati kvalitetne kandidate. 

"Mi ćemo iznjedriti kvalitetne kandidate, ima još dovoljno vremena za to. Svi ministri u Vladi rade svoj posao i bit će fokusirani na njega. Ima HDZ puno kandidata", poručio je Plenković.

Kazao je da se nije raspravljalo o Zdravku Mariću kao HDZ-ovom kandidatu za Zagreb.

"Osim što čitam u novinama i o njemu, i o drugim, i o trećim, i četvrtima ministrima, ta kavanska ogovaranja nisu posebno relevantna za konačne odluke", ustvrdio je premijer Plenković. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković