Potpredsjednica Kosor na obilježavanju 15. obljetnice HVIDR-e RH

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Zagrebu prigodnom domjenku u povodu obilježavanja 15. obljetnice osnivanja Udruge HVIDR-e RH, koji je organizirala Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Zagrebu prigodnom domjenku u povodu obilježavanja 15. obljetnice osnivanja Udruge HVIDR-e RH, koji je organizirala Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH. Predsjednik Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH Josip Đakić istaknuo je kako Udruga okuplja oko 20 tisuća članova, a svakodnevno pomaže hrvatskim ratnim vojnim invalidima i njihovim obiteljima u ostvarivanju prava propisanih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Predsjednik Zajednice Josip Đakić također je rekao kako je Glavni odbor HVIDR-e RH na svojoj današnjoj sjednici donio odluku kojom je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, zbog svog zalaganja i doprinosa u skrbi za hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji, proglašena počasnom predsjednicom Udruge HVIDR-a RH.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor zahvalila je svim hrvatskim braniteljima, a posebice hrvatskim ratnim vojnim invalidima, na doprinosu u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Također je zahvalila Udruzi HVIDR-a RH na dosadašnjoj uspješnoj suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u projektima namijenjenima hrvatskim ratnim vojnim invalidima te svim oblicima skrbi i pomoći koje Udruga pruža hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Podsjećajući kako je mandatu ove Vlade donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kojim su uvedene mnoge novine, potpredsjednica Kosor istaknula je kako je potrebno zajednički nastojati i na njegovoj dosljednoj primjeni. Podsjetila je da je u mandatu ove Vlade profunkcionirao i Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji čija je trenutna vrijednost oko 3 milijarde i 300 milijuna kuna. Također je rekla kako je sklopljen sporazum s Bosnom i Hercegovinom kojim su regulirana prava hrvatskih ratnih vojnih invalida pripadnika HVO-a i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a.

Potpredsjednica Kosor najavila je kako će 5. ožujka ove godine započeti isplata duga zbog neusklađivanja invalidnina i mirovina prema Zakonu iz 2001. godine, za 2003. i dio 2004. godine, u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna. Također je rekla kako će u svibnju ove godine započeti i prevođenje mirovina prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Podsjećajući na današnju dodjelu dvije kuće za 100%-tne HRVI I. skupine u Splitu, potpredsjednica Kosor rekla je kako će uskoro biti dodijeljena i jedna kuća u Rijeci, a grade se po jedna kuća u Zagrebu i jedna u Varaždinu, čijim dovršetkom će biti okončano stambeno zbrinjavanje svih dosadašnjih 100%-tnih HRVI I. skupine. U pogledu općeg stambenog zbrinjavanja, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, potpredsjednica Kosor napomenula je kako se 281 stan trenutno gradi, a za 465 stanova priprema se gradnja.



Pisane vijesti