Potpredsjednica Kosor na polaganju temeljnih kamena za zgrade namijenjene HRVI-ima u Solinu i Trogiru

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor položila je danas u Solinu, u naselju Čeprljinac, temeljni kamen za zgradu s 28 stanova namijenjenih hrvatskim ratnim vojnim invalidima i obiteljima smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor položila je danas u Solinu, u naselju Čeprljinac, temeljni kamen za zgradu s 28 stanova namijenjenih hrvatskim ratnim vojnim invalidima i obiteljima smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Potpredsjednica Kosor položila je potom u Trogiru, u naselju Miševac, temeljni kamen za zgradu sa 60 stanova namijenjenih hrvatskim ratnim vojnim invalidima i obiteljima smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako se dovršenje 28 stanova u Solinu očekuje za 14 mjeseci, a njihova ukupna je vrijednost oko 12 milijuna kuna, dok se dovršenje 60 stanova u Trogiru očekuje za 18 mjeseci, a njihova ukupna vrijednost je oko 31 milijun kuna. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je već u tijeku gradnja 90 stanova namijenjenih hrvatskim ratnim vojnim invalidima i obiteljima smrtno stradalih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Kaštelima, napomenuvši kako se na području Splitsko-dalmatinske županije planira gradnja još 110 stanova za hrvatske ratne vojne invalide i obitelji smrtno stradalih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Također je rekla kako je u čitavoj Hrvatskoj u tijeku izgradnja 281 stana, dok je u fazi pripreme izgradnja ukupno 469 stanova.

Podsjećajući na zakonske obveze tijela lokalne uprave i samouprave u pogledu dodjele zemljišta za stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, potpredsjednica Kosor zahvalila je upravama gradova Solina i Trogira te Splitsko-dalmatinske županije na suradnji u tom pogledu.

Potpredsjednica Kosor rekla je i da je 5. ožujka ove godine izvršen povrat duga hrvatskim braniteljima prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz 2001. godine, za 2003. i dio 2004. godine, u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna, podsjećajući kako je po istim osnovama do tada već bilo isplaćeno oko 255 milijuna kuna. Za svibanj ove godine najavila je i početak prevođenja mirovina prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Nazočne su u Solinu, uz potpredsjednicu Kosor, pozdravili župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, gradonačelnik Solina Blaženko Boban, te predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina i zastupnik u Hrvatskom saboru Kajo Bućan.

U Trogiru su pak, uz potpredsjednicu Kosor, nazočne pozdravili župan Ante Sanader, te gradonačelnik Trogira Vedran Rožić.



Pisane vijesti