Premijeri Sanader i Stanišev otvorili Hrvatsko-bugarski gospodarski forum

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijeri_sanader_i_stanisev_otvorili_hrvatsko_bugarski_gospodarski_forum.jpg

Premijer Ivo Sanader i njegov gost Sergej Stanišev otvorili su u srijedu u Zagrebu Hrvatsko-bugarski forum u sklopu posjeta bugarskog premijera i pozvali prisutne tvrtke da odlične odnose dviju zemalja nadograde međusobnom i suradnjom u regiji, ali i novim tržištima.

ZAGREB, 4. travnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i njegov gost Sergej Stanišev otvorili su u srijedu u Zagrebu Hrvatsko-bugarski forum u sklopu posjeta bugarskog premijera i pozvali prisutne tvrtke da odlične odnose dviju zemalja nadograde međusobnom i suradnjom u regiji, ali i novim tržištima.

Potrebu zajedničkog nastupa bugarskih i hrvatskih tvrtki u uvodnoj je riječi preporučio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević istaknuvši da je razmjena dviju država zadnjih godina dosegnula "dramatičan" rast, no to nije razlog da se ne bi istraživale nove mogućnosti.

Članstvo u "EU i NATO" dvije su ključne riječi za uspješno gospodarstvo, poručio je premijer Ivo Sanader čestitajući Bugarskoj ulazak (od 1. siječnja) u Europsku uniju.

Članstvo u tim organizacijama jamči makroekonomsku stabilnost i privlači ulaganja, jer kapital "kao plaha životinja bježi na svaki mali problem", rekao je Sanader.

Bugarska podupire euroatlantske težnje Hrvatske, rekao je Stanišev ocjenivši da je pozitivno ozračje zavladalo u regiji zapadnog Balkana nakon pada režima srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

"Taj novi politički duh je nužan i ključan također i za gospodarsku suradnju", ocijenio je Stanišev.

Stanišev je pozdravio "doista velik gospodarski rast" razmjene dviju država s otprilike 9 milijuna dolara 2000., na gotovo 240 milijuna u 2006.

Priznao je ipak postojanje neravnoteže.

"Nažalost postoji određena neravnoteža u toj razmjeni i mi moramo tražiti načine da uskladimo interese tvrtki obiju strana, dakle da postignemo ravnotežu", kazao je.

Robna razmjena u 2006., iznosila je 341 milijun dolara, s velikim nesrazmjerom na hrvatsku štetu koja je u Bugarsku izvezla robe u vrijednosti 47,8 milijuna dolara, a uvezla 293 milijuna dolara. Čak 80-postotno povećanje hrvatskog uvoza iz Bugarske u odnosu na 2005., rezultiralo je deficitom od 245,2 milijuna USD.

"Mislim da je također važno i razmisliti o zajedničkim interesima na trećim tržištima ne samo ovdje u regiji (...) već i u drugim zemljama gdje Hrvatska ima dobre veze, Bugarska ima kontakte i gdje su naši proizvodi komplementarni", rekao je nadalje Stanišev.

Sličnu je poruku uputio i premijer Sanader.

"Politička i svaka druga suradnja dviju zemalja odlična" je, a na vama "poduzetnicima je da iskoristite tu dobru situaciju, pa i ne samo na međusobnim tržištima, nego možda i za zajednički nastup na trećima", rekao je Sanader.

Svoju je zemlju bugarski premijer opisao kao uspješan primjer gospodarskog razvoja sa stalnim rastom BDP-a od 6 posto zadnjih godina, a u 2006. i s nešto višim, uz stabilnu makroekonomsku i fiskalnu situaciju. Dodao je da je Bugarska jedna od rijetkih u EU koja ima proračunski višak, zahvaljujući i disciplini javnih institucija da ne troše više nego što je potrebno.

Nakon plenarnog dijela u prostorijama HGK-a održani su individualni poslovni razgovori predstavnika hrvatskih tvrtki, koji se prijavilo 21, s predstavnicima 30 tvrtki iz Bugarske



Pisane vijesti