Svečanost u povodu Svjetskog dana Roma, 8. travnja

Svjetski dan Roma, 8. travnja, danas je proslavljen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a svečanost je, kao pokroviteljica, otvorila Jadranka Kosor potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome te nacionalna koordinatorica Desetljeća za uključivanje Roma od 2005. do 2015.

ZAGREB, 5. travnja 2007. (Hina) - Svjetski dan Roma, 8. travnja, danas je proslavljen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a svečanost je, kao pokroviteljica, otvorila Jadranka Kosor potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome te nacionalna koordinatorica Desetljeća za uključivanje Roma od 2005. do 2015.

Organizator svečanosti je Vladin Ured za nacionalne manjine, a nazočili su i članovi Vladina Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome izaslanik Predsjednika Republike Vladimir Lončarević, predstavnici romskih udruga, diplomatskog zbora i Europske komisije.

Potpredsjednica Kosor uručila je romsku zastavu predstavnicima romskih udruga, a nazočni su dobili značke kampanje "Svi različiti, svi jednaki" koju provodi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Predsjednik Centra kulture Roma Hrvatske Kasum Cana rekao je da je položaj Roma u Hrvatskoj danas bolji nego prije, zahvaljujući provedbi dvaju dokumenata (Nacionalnog programa za Rome i Desetljeća) te zahvalio Kosor i predstojnici Vladina Ureda za nacionalne manjine Mileni Kleiner. Cana je pozvao na strpljivost, rekavši da se ne može sve riješiti preko noći, ali kako se nada rješenju do 2015. Dodao je kako bi volio da Svjetski dan Roma postane praznik u Hrvatskoj.

Čestitavši praznik svim Romima u Hrvatskoj, u ime premijera Ive Sanadera, Vlade i svoje osobno, potpredsjednica Kosor podsjetila je kako su Romi danas najveća europska manjina, s oko 10 milijuna pripadnika, te tvore više od pet posto europskog stanovništva.

Kosor je rekla kako je Vlada donošenjem Nacionalnog programa za Rome i Desetljeća, osnivanjem Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, te mjerama za provedbu tih dokumenata, jasno pokazala da je spremna rješavati teškoće s kojima se suočavaju Romi u Hrvatskoj. Istaknula je da je Vlada novčane svote za provedbu programa za Rome i Desetljeća povećava iz godine u godinu, a od 2005. do 2007. porasla je za 500 posto.

Izrazila je nadu da će ove godine grad Zagreb učiniti sve da počne gradnja Romskoga kulturnog centra Hrvatske, za koji je Vlada još 2002. izdvojila početnih milijun kuna. Kako bi se poboljšao položaj Roma, pozvala je na suradnju sva državna tijela, tijela lokalne i područne uprave i samouprave te sve udruge, vijeća i romske predstavnike



Pisane vijesti