Potpredsjednica Kosor na potpisivanju ugovora Fonda za zaštitu okoliša i Zadruge branitelja Modro-zelen

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas potpisivanju Ugovora o korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje projekta „Ekološki uzgoj autohtonih maslina u dolini rijeke Neretve“ između direktora Fonda Vinka Mladinea i ravnatelja Zadruge branitelja „Modro-zelena“ iz Metkovića Nebojše Jerkovića.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas potpisivanju Ugovora o korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje projekta „Ekološki uzgoj autohtonih maslina u dolini rijeke Neretve“ između direktora Fonda Vinka Mladinea i ravnatelja Zadruge branitelja „Modro-zelena“ iz Metkovića Nebojše Jerkovića.
Zadruga branitelja „Modro-zelena“ osnovana je u studenom 2004. godine u Metkoviću, trenutno broji 15 članova i 50 kooperanata, a osnovna djelatnost vezana je uz organizaciju poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda u prirodnim i ekološkim uvjetima u dolini Neretve. Zadruga je izradila Projekt ekološkog uzgoja autohtonih vrsta maslina u dolini rijeke Neretve na što ih je potaknuo „Operativni program podizanja trajnih nasada u Republici Hrvatskoj“ Vlade Republike Hrvatske. Zadruga kroz vlastitu proizvodnju i proizvodnju kooperanata-maslinara želi stvoriti vrhunski brand maslinovog ulja i proizvoda od maslinovog ploda s oznakom „Izvorno hrvatsko“. Za potrebe realizacije projekta Zadruga će zaposliti šest radnika i jednog poljoprivrednog tehničara te inženjera agronomije voćarsko-vinogradarskog smjera.
U 2005. godini Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodijelilo je zadruzi novčani poticaj za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja u iznosu od 150.000,00 kuna, a ovim ugovorom Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelit će zadruzi za provedbu projekta „Ekološki uzgoj autohtonih maslina u dolini rijeke Neretve“ kredit u iznosu od 1.700.000,00 kuna. Uz ta sredstva, zadruga planira uložiti još 1.800.000,00 kuna dugoročnih investicijskih kredita te 1.500.000,00 vlastitih sredstava.
Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo činjenicom što se i na ovaj način pokazuje kako čitavo društvo može skrbiti o hrvatskim braniteljima. Podsjetila je kako je od 2004. godine do sada Ministarstvo potpomoglo rad 61 zadruge hrvatskih branitelja, rekavši kako je trenutno u Republici Hrvatskoj registrirano 150 braniteljskih zadruga, s tim da je taj broj u porastu. Također je rekla kako su u 2007. godini povećana sredstva na 40.000.000,00 kuna s dosadašnjih 35.000.000,00 namijenjenih Programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja pa će se i za mjeru poticanja zadruga hrvatskih branitelja povećati iznos sredstava na 6.000.000,00 kuna i na taj način financirati 40 zadruga hrvatskih branitelja u 2007. godini. Također je najavila skoro održavanje četvrtog Okruglog stola o braniteljskim zadrugama.
Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH, podružnice Dubrovačko-neretvanske županije također je uručena i donacija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 200.000,00 kuna za projekt „Sanacije divljih odlagališta koja se nalaze uz vodotoku rijeke Neretve“, u čemu će sudjelovati i članovi Zadruge branitelja „Modro-zelene“.




Pisane vijesti