Predsjednik Vlade otvorio Treći kongres malih i srednjih poduzetnika

Treći kongres malih i srednjih poduzetnika, koji se ove godine održava na temu "Izvori financiranja poduzetništva", otvorio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader koji je tom prigodom kazao da će Vlada i nadalje podupirati poduzetništvo i stvaranje novih vrijednosti, uz puno poštivanje pravne države i konkurencije.

OPATIJA, 23. ožujka 2007. (Hina) - Treći kongres malih i srednjih poduzetnika, koji se ove godine održava na temu "Izvori financiranja poduzetništva", otvorio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader koji je tom prigodom kazao da će Vlada i nadalje podupirati poduzetništvo i stvaranje novih vrijednosti, uz puno poštivanje pravne države i konkurencije.

Kongres, na kojemu sudjeluje oko 500 malih i srednjih poduzetnika, organizirali su Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga malih i srednjih poduzetnika i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Premijer Sanader je, govoreći o negativnim pojavama i tzv. sivoj ekonomiji, istaknuo da oni koji se upuštaju u takve poduhvate čine četiri grijeha - protiv radnika koji kasnije imaju male mirovine i postaju društveni problem, protiv konkurenata koji uredno posluju, protiv države jer ne plaćaju poreze i doprinose te protiv samih sebe jer ulaze u bezakonje i pitanje je kada će biti uhvaćeni.

Napominjući da razumije teškoće poduzetnika istaknuo je da Vlada radi na uklanjanju administrativnih barijera za poduzetnike, podsjetio na uvođenje Hitro HR-a i projekt e-Hrvatske te da Vlada posve podupire projekt Hrvatske izvozne ofenzive.

Ponosni smo na to koliko je novih manjih tvrtaka osnovano u prošloj godini, kao i na podatak da se sufinancira 289 poduzetničkih zona, kazao je premijer te najavio da će Vlada donijeti zakon za područja od posebnog državnog interesa, odnosno za područja koja imaju velike zasluge u obrani Hrvatske i, kako je rekao, ne traže sućut, ali im je Vlada obvezna pomoći i dati šansu za posao.

Iako smo i sada dio Europe, u Europskoj uniji nas čaka veća konkurencija, kazao je premijer Sanader dodavši da se Hrvatska ne može zatvoriti i biti dostatna sama sebi.

Europska unija najveći je mirotvorni projekt u povijesti čovječanstva, ocijenio je Sanader kazavši da Hrvatska nema alternative za EU i europske integracije te da se srž EU može izraziti, kako je rekao, kao "kooperacija umjesto konfrontacije."

Ocijenio je da je Ministarstvo vanjskih poslova ostvarilo političke ciljeve te da od političke sve više postaje gospodarska diplomacija koja će podupirati hrvatske izvoznike.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić ocijenio je da su rezultati provođenja operativnog programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva odlični te da i ove godine možemo očekivati otvaranje novih radnih mjesta.

U sektoru malog i srednjeg poduzetništva od 2003. do 2006. otvoreno oko 50.000 novih radnih mjesta, a u obrtima još 13.000 novih radnih mjesta.

U nastavku je predstavljeno istraživanje o poduzetništvu u Hrvatskoj, koje je proveo Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva CEPOR, te programi Vlade za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u 2007.

Sudionici kongresa sudjelovat će popodne u radionicama o izvorima financiranja i programima poticaja poduzetništva.



Pisane vijesti