Predsjednik Vlade: EU je najveći mirovni projekt u europskoj povijesti

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da je Europska unija, koja sutra obilježava 50. obljetnicu postojanja, najveći mirovni projekt u europskoj povijesti.

OPATIJA, 23. ožujka 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da je Europska unija, koja sutra obilježava 50. obljetnicu postojanja, najveći mirovni projekt u europskoj povijesti.

Premijer Sanader danas je u Opatiji sudjelovao u radu Trećeg kongresa malih i srednjih poduzetnika.

Hrvatska je povijest teška i krvava, ali je europska puno teža - mnogo sukoba, ratova, genocida i dominacija, rekao je Sanader te ocijenio da je Europa zadnjih 50 godina imala najdulje razdoblje napretka.

Ako Europa želi imati drukčiju budućnost od povijesti, onda europske integracije nemaju alternative, a mi u tom smislu možemo biti ponosni da, nakon teških godina rata, možemo, zajedno s drugim slobodarskim europskim narodima, slaviti 50. obljetnicu EU-a, kazao je premijer.

Na novinarski upit je li ulazak u NATO nužan preduvjet za ulazak Hrvatske u EU, premijer Sanader je odgovorio kako nije, kako su to dvije različite asocijacije te da je praksa pokazala da su sve zemlje koje su u zadnjih pet godina ušle u EU prije toga ušle u NATO, što će se vjerojatno dogoditi i s Hrvatskom.

Govoreći o informiranju građana o ulasku u NATO, premijer je kazao da je prije šest mjeseci osnovan državni odbor za članstvo u NATO-u te da je provedbeni odbor u komunikacijskoj strategiji zadužen da informira građane, održava radionice i tribine. Novo istraživanje koje će uskoro biti predstavljeno daje puno drukčiju sliku, kazao je Sanader, dodavši da je "odgovor na pitanje o ulasku u NATO u činjenici da građani na upit bi li bilo agresije na Hrvatsku da je bila članica NATO-a, odgovaraju da ne bi bilo agresije".

Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, premijer je rekao da je riječ o prijateljskim zemljama koje, u odnosu na nekoliko otvorenih pitanja, imaju puno više zajedničkog. Premijer je kazao da će u pitanju granice na moru među dvjema zemljama odlučiti arbitraža te da mu je drago da su i u Sloveniji na tragu odluke da treba pokrenuti međunarodnu arbitražu i obvezati se prihvatiti njezine rezultate.

Premijer Sanader je još kazao da je prošle godine, donošenjem strategije za borbu protiv korupcije, pokrenuta velika akcija koja obuhvaća sve strukture hrvatskog društva, ali da ne možemo biti zadovoljni sve dok se korupcija ne svede na najmanju moguću mjeru. Sve su institucije tu strategiju ozbiljno shvatile, a one koje ju ne budu ozbiljno shvatile bit će sankcionirane, kazao je.

Na zamolbu da komentira prodaju Lure francuskim ulagačima, premijer je rekao da je odluke privatnog sektora teško komentirati jer da bi to značilo miješanje Vlade u odluke poduzetnika, ali je dodao da je odluka o prodaji Lure "sve nas iznenadila".

"Porez na dionice ne treba uvoditi u ovom trenutku", kazao je premijer na upit je li promijenio stajalište o uvođenju tog poreza te dodao da Vlada poziva sve hrvatske građane da se uključe u privatizaciju.

Premijer Sanader još je rekao da će Vlada poštovati odluku Ustavnog suda po kojoj se i dužnosnicima mora računati i isplaćivati dodatak na radni staž.



Pisane vijesti