Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o provedbi projekta osobnog asistenta za osobe s invaliditetom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o provedbi projekta „Uvođenje osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“ s predstavnicima 49 udruga osoba s invaliditetom koje su zatražile osiguravanje osobnog asistenta za 176 najtežih osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektima udruga osoba s invaliditetom koji će biti financirani u 2007. godini od strane Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti temeljem Poziva za prijavu projekata udruga koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za financijsku potporu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o provedbi projekta „Uvođenje osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“ s predstavnicima 49 udruga osoba s invaliditetom koje su zatražile osiguravanje osobnog asistenta za 176 najtežih osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektima udruga osoba s invaliditetom koji će biti financirani u 2007. godini od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti temeljem Poziva za prijavu projekata udruga koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za financijsku potporu.
Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo u svrhu osiguravanja osobnog asistenta za 176 korisnika tijekom 2007. godine, kao druge godine provedbe ovog projekta, osiguralo ukupno 8.692.000,00 kuna što je za oko 5.500.000,00 kuna više nego tijekom 2006. godine. Od 176 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta uključenih u projekt u ovoj godini, njih 78 već je koristilo usluge osobnog asistenta u 2006. godini, a 98 je novih korisnika. Od ukupnog broja korisnika 53 osobe su mladi s invaliditetom. Potpredsjednica Kosor rekla je kako su korisnici, osobni asistenti, članovi njihovih obitelji, uža i šira zajednica u kojoj žive osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, tijekom proteklog razdoblja, iskazali veliko zadovoljstvo zbog uključenosti u ovaj projekt. Posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom što su novi ugovori potpisani ususret potpisivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a, koju će ona u ime hrvatske Vlade, potpisati 30. ožujka ove godine u sjedištu UN-a u New Yorku. Potpredsjednica Kosor najavila je održavanje ministarske konferencije Vijeća Europe o osobama s invaliditetom u rujnu ove godine u Hrvatskoj, napomenuvši kako je i to svojevrsno priznanje za postignute uspjeha u području unaprjeđenja prava osoba s invaliditetom. Također je rekla kako se u proceduri Hrvatskog sabora nalazi i Prijedlog Zakona o pravobranitelja za osobe s invaliditetom, izrazivši nadu kako bi on trebao biti uskoro usvojen. Rekla je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tiskalo Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a te Akcijski plan Vijeća Europe za promicanje prava osoba s invaliditetom za razdoblje od 2006. do 2015. godine
U ime svih korisnika osobnog asistenta zahvalu potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uputio je dopredsjednik Društva distrofičara Zagreb Branko Bizjak.
Cilj provedbe ovog projekta je poboljšanje kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te njihovo što neovisnije funkcioniranje u zajednici, utvrđivanje kriterija za odabir korisnika usluga osobne asistencije, analiza potreba osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta na području Republike Hrvatske, utvrđivanje broja tih osoba, utvrđivanje visine sredstava koja će biti potrebno osigurati uvođenjem instituta osobnog asistenta u zakonsku regulativu, utvrđivanje kriterija za odabir osobnih asistenata i stvaranje temelja za prijedlog zakonske regulative. Aktivnosti koje obavljaju osobni asistenti odnose se na primjerice hranjenje i pripremanje hrane, oblačenje i presvlačenje, osobnu higijenu, mobilitet i kretanje, kućanske poslove, pomoć pri rukovanju pomagalima te ostale poslove. Zajednica saveza osoba s invaliditetom, kao krovna udruga i udruga koja ima najveće i najduže iskustvo u provođenju programa neovisnog življenja, provela je edukaciju tijekom prosinca 2006. i siječnja 2007. godine u koju su bili uključeni voditelji udruga osoba s invaliditetom, potencijalni korisnici osobnog asistenta i potencijalni osobni asistenti. Svrha edukacije bila je upoznati udruge, korisnike, te osobne asistente filozofijom neovisnog življenja i institutom osobnog asistenta, njihovim zadacima i odgovornostima.




Pisane vijesti