Potpredsjednica Kosor na susretu Sjećanje na 306 djece poginule u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu

Potpredsjednica Kosor na susretu Sjećanje na 306 djece poginule u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Slavonskom Brodu na tradicionalnom 5. susretu «Sjećanje na 306 poginule djece u Domovinskom ratu», pod nazivom «Mali križ - velika žrtva», koji je, pod njezinim pokroviteljstvom, organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske. Ministarstvo obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti financijski je poduprlo održavanje i ovogodišnjeg susreta kao i drugih projekata Zajednice.
Pozdravljajući nazočne roditelje djece poginule u Domovinskom ratu, potpredsjednica Kosor istaknula je kako upravo brojka od 306 poginule djece u Domovinskom ratu pokazuje prave razmjere agresije na Republiku Hrvatsku i njezine usmjerenosti prema civilima. Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, potpredsjednica Kosor dala je potporu inicijativi da se u Slavonskom Brodu postavi spomenik s imenima svih 306 poginule djece u Domovinskom ratu, te podsjetila kako je upravo u tom gradu tijekom Domovinskog rata poginulo najviše djece – njih 28. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u Vladi pri kraju i izrada popisa sve poginule djece u Domovinskom ratu, koji bi trebao biti dovršen do idućeg susreta. U tom je smislu navela primjere po kojima je, prema dosad prikupljenim podacima, 42 poginule djece imalo ili bilo mlađe od 6 godina, 37 poginule djece imalo je između 7 i 10 godina, a 72 poginule djece imalo je između 11 i 14 godine.
U ime Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske nazočne je pozdravila predsjednica Zajednice Julijana Rosandić.
U znak sjećanja na 306 djece poginule u Domovinskom ratu, potpredsjednica Kosor položila je vijenac i zapalila svijeću ispred spomenika «Djevojčica» u parku Plavo polje u Slavonskom Brodu.




Pisane vijesti