Potpredsjednica Vlade na ispraćaju Karavane "Da se ne zaboravi 2007"

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor ispratila je danas na zagrebačkom groblju Mirogoju sudionike Karavane «Da se ne zaboravi – 2500 kilometara diljem Hrvatske». Potpredsjednica Kosor pokroviteljica je tradicionalne Karavane «Da se ne zaboravi – 2500 kilometara diljem Hrvatske» koja se ove godine organizira po sedmi puta. Glavni organizator Karavane je Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika «Podravke» iz Koprivnice, koja ju organizira u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ina - Naftaplin «Kvin» Zagreb. Karavana će se održati u vremenu od 26. do 30. svibnja ove godine, a u njoj sudjeluje 50-ak hrvatskih branitelja u 15-ak automobila.

Cilj ovogodišnje Karavane je skretanje pozornosti javnosti na masovne grobnice iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj i otimanje od zaborava svih znanih i neznanih žrtava koje su u njima pokopane. To je i povod polaska ovogodišnje Karavane ispred Zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata kod Krematorija na groblju Mirogoju u Zagrebu, gdje su potpredsjednica Kosor i sudionici Karavane prije polaska zapalili svijeće u spomen na sve žrtve Domovinskog rata. Ovogodišnja Karavana proširit će se i na Bosnu i Hercegovinu, obilaskom masovne grobnice na Kupresu.

Pozdravljajući sve sudionike Karavane potpredsjednica Kosor zaželjela im je sretan put i puno uspjeha u njihovoj namjeri borbe protiv zaborava istine o Domovinskom ratu. Napominjući kako se doprinos svih poginulih branitelja iz Domovinskog rata nikada neće i ne smije zaboraviti, potpredsjednica Kosor podsjetila je kako su u Hrvatskoj dosad pronađene 143 masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata, od kojih su najznačajnije masovna grobnica na Ovčari s 200 ekshumiranih ranjenika vukovarske bolnice i najveća masovna grobnica na Novom groblju u Vukovaru iz koje je ekshumirano 938 osoba. Rekavši kako se još 1.116 osoba nalazi se na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata, potpredsjednica Kosor poručila je kako se potraga za njima neće zaustaviti dok se ne rasvijetli sudbina i posljednje nestale osobe, te najavila skoru identifikaciju 10 hrvatskih branitelja, kao i otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Sonkoviću, u Šibensko-kninskoj županiji, 1. lipnja ove godine.

Nazočne je prije polaska pozdravio voditelj Karavane i predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika «Podravke» Mladen Pavković, koji je uputio zahvalu potpredsjednici Kosor na već tradicionalnom pokroviteljstvu nad Karavanom.

Osim ove Karavane, Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika «Podravke» već devetu godinu zaredom, također u čast poginulim hrvatskim braniteljima, organizira i Regatu čamcima na vesla s nazivom «Vukovar-16 godina poslije», u kojoj ove godine sudjeluje dvadesetak branitelja. Regata je krenula 21. svibnja iz mjesta Botovo, a nakon devet dana, u jutro 30. svibnja, rijekama Dravom i Dunavom, stići će u Vukovar gdje će ih sačekati sudionici Karavane «Da se ne zaboravi – 2500 kilometara diljem Hrvatske» i nakon toga zajedno s njima nastaviti put prema Zagrebu.



Pisane vijesti