Potpredsjednica Kosor na svečanosti zatvaranja projekata sufinanciranih od strane Europske unije - «Inicijativa za demokraciju i ljudska prava 2001» i «CARDS 2002 – demokracija i ljudska prava»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozdravila je danas nazočne na svečanosti zatvaranja i predstavljanja rezultata projekata sufinanciranih od strane Europske unije - «Inicijativa za demokraciju i ljudska prava 2001» i «CARDS 2002 – demokracija i ljudska prava».

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozdravila je danas nazočne na svečanosti zatvaranja i predstavljanja rezultata projekata sufinanciranih od strane Europske unije - «Inicijativa za demokraciju i ljudska prava 2001» i «CARDS 2002 – demokracija i ljudska prava». Na svečanosti je sudjelovao i voditelj izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Vincent Degert.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor podsjetila je kako odmah nakon stvaranja samostalne, neovisne i suverene hrvatske države, nastupila faza tranzicije države i društva iz negdašnjeg socijalističkog samoupravljanja u društvo pune demokracije. «Tranzicija države, koja ponajprije podrazumijeva uvođenje demokratskih mehanizama upravljanja, zajedno s uspostavljanjem višestranačja i stvaranjem legislative primjerene tržnom gospodarstvu, po svome obimu bila je sveobuhvatna promjena starog u novi sustav u kojoj su sudjelovali svi napredni pojedinci s vizijom svekolikog boljitka za zemlju. Stoga je posao na tranziciji države bio poseban izazov i iz razloga što se odvijao u vrijeme Domovinskoga rata iz kojeg je mlada hrvatska država izašla kao pobjednik», rekla je potpredsjednica Kosor.

Istaknula je kako su pravni mehanizmi potpune demokracije trajno uspostavljeni u vrlo kratkom vremenu, a danas, nakon otvaranja pristupnih pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, možemo zaključiti da je tranzicija države, ali i tranzicija društva uspješno provedena.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako Vlada Republike Hrvatske kontinuirano stvara sve bolje uvjete za što bolje funkcioniranje civilnog društva, svjesna svoje odgovornosti, ali i činjenice da razvijeno civilno društvo predstavlja zamašnjak svekolikog razvitka. Zato je iskazala posebnu zahvalnost Europskoj komisiji koja je tijekom 2004. i 2005. godine financirala 26 projekata s ciljem promoviranja vrednota demokratskog društva i ljudskih prava u okviru dva programa Europske inicijative za demokratizaciju i ljudska prava te programa CARDS 2002, s iznosom od 1.500.000,00 EUR. Također je uputila zahvalu svim organizacijama civilnog društva koje su svojim stručnim znanjem, požrtvovnošću i predanim radom provele svih 26 projekata čije su aktivnosti uključivale inicijative za unapređenje uključenosti građana u procese donošenja odluka s naglaskom na poboljšanje provedbe dobrog upravljanja, inicijative za potporu vladavine prava te inicijative za jačanje borbe protiv diskriminacije utemeljene na spolu, rasi, vjeroispovijesti, invalidnosti, dobi ili seksualnoj orijentaciji.

«Potpuno preuzimanje pravne stečevine Europske unije tijekom pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji i u odnosu na područje civilnoga društva, očekivano će doprinijeti uspostavljanju takvih odnosa između relevantnih društvenih čimbenika, koji će postati čvrsti temelj buduće zajedničke nadgradnje za opće dobro», poručila je potpredsjednica Kosor.

U tom smislu istaknula je i vrijednost današnje svečanosti koja dokazuje intenziviranje suradnje Republike Hrvatske kao buduće države članice Europske unije s institucijama Unije i predstavlja zajedničke rezultate dovršenih projekata, te izrazila zadovoljstvo otvaranjem pretpristupnih fondova Europske unije za Republiku Hrvatsku i činjenicom da će se tom potporom ostvariti još mnogi vrijedni projekti.

Nakon predstavljanja rezultata projekata potpredsjednica Kosor i veleposlanik Degert uručili su zahvalnice predstavnicima organizacija civilnog društva koje su svojim radom sudjelovale u provedbi 26 sufinanciranih projekata.



Pisane vijesti