Premijer Sanader otvorio novu zgradu Instituta za hrvatski jezik

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader otvorio je danas novu zgradu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je nakon više od pola stoljeća djelovanja napokon dobio primjeren prostor za rad.

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader otvorio je danas novu zgradu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je nakon više od pola stoljeća djelovanja napokon dobio primjeren prostor za rad.

Izrazivši zadovoljstvo što je Institut dobio svoju palaču, Sanader je rekao da se kao narod prepoznajemo po jeziku i kulturi. Podsjetio je na važnost Instituta u novijoj hrvatskoj povijesti jer on ima važnu zadaću u hrvatskom narodu - proučavanje, istraživanje i očuvanje hrvatskoga jezika, naglasio je premijer.

Hrvatska je danas u položaju da se može skrbiti za svoju kulturu pa je i osiguranje prostora za Institut bila samo jedna od zadaća koju je davno trebalo riješiti, rekao je Sanader.

Predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Instituta, izrazio je zadovoljstvo što je Institut smješten u dostojanstven prostor, rekavši da će njegovi djelatnici moći i dalje uspješno provoditi projekte sustavna proučavanja hrvatskoga jezika.

O važnosti Instituta govorio je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i ravnateljica Instituta Dunja Brozović-Rončević. Podsjetila je da je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje osnovan 1. veljače 1948. pod okriljem Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (tada JAZU) kao Institut za jezik i književnost pri Odjelu za jezik i književnost.

Godine 1997. Vlada je ustrojila Institut za jezik i jezikoslovlje kao javni institut, središnju državnu znanstvenu ustanovu za proučavanje i njegovanje hrvatskoga jezika, jezikoslovne tradicije i očuvanja
hrvatskoga jezičnoga identiteta.


Vladino Povjerenstvo za imovinu dodijelilo je Institutu 1. veljače 2005. na uporabu i upravljanje novi poslovni prostor u Ulici Republike Austrije u Zagrebu.



Pisane vijesti