Premijer Sanader: Postoji metodologija po kojoj se siva ekonomija uračunava u BDP

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako postoji vrlo jasna metodologija po kojoj se siva ekonomija uračunava u brutto domaći proizvod, te da o tome odluke neće donositi Vlada već ekonomska struka.

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako postoji vrlo jasna metodologija po kojoj se siva ekonomija uračunava u brutto domaći proizvod, te da o tome odluke neće donositi Vlada već ekonomska struka.
Sanader je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s dolaskom MMF-a u Hrvatsku i definiranja turizma kao izvozne grane.


Po tom pitanju (sive ekonomije) nećemo izmišljati toplu vodu. Postoje kriteriji kako se to radi u drugim zemljama, rekao je premijer i podsjetio da su sve zemlje koje su u EU ušle u svibnju prošle godine morale to učiniti.

Neće o tome odlučivati Vlada nego ekonomska struka sukladno praksi u zemljama EU. Tu moramo biti vrlo pažljivi, rekao je premijer Sanader i podsjetio da je primjerice Slovenija imala dva puta korigiranje BDP-a kada je uključivala sivu ekonomiju.

Vlada će pozvati ekonomsku struku i one koji u EU rade na tome da nam pomognu. Sigurno da neće biti političkog voluntarizma već da će se poštovati ekonomska struka, rekao je premijer Sanader odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvaranja nove zgrade Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.



Pisane vijesti