Potpredsjednica Kosor s nobelovcima Herschbachom i Klitzingom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s dvoje dobitnika Nobelove nagrade koji su podupirali Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu – prof. dr. Dudleyom Herschbachom, dobitnikom Nobelove nagrade na području kemije 1986. godini prof. dr. Klausom von Klitzingom, dobitnikom Nobelove nagrade na području fizike 1985. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s dvoje dobitnika Nobelove nagrade koji su podupirali Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu – prof. dr. Dudleyom Herschbachom, dobitnikom Nobelove nagrade na području kemije 1986. godine, i prof. dr. Klausom von Klitzingom, dobitnikom Nobelove nagrade na području fizike 1985. godine.

Prenoseći im pozdrave predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera potpredsjednica Kosor uputila im je i zahvalu na svoj potpori koju su pružali Hrvatskoj u najtežim vremenima tijekom Domovinskog rata. Napominjući kako se Hrvatska još uvijek suočava s teškim posljedicama velikosrpske agresije, podsjetila je kako je, od vremena u kojem je jedna trećina Hrvatske bila okupirana i s gotovo milijun ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na skrbi prognanih i izbjeglih iz svojih domova, dosada obnovljeno 140 tisuća stambenih objekata i za to izdvojeno oko 14 milijardi kuna. Također je istaknula kako se do danas na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata još uvijek nalazi 1139 osoba. Poručujući kako Hrvatska pripada europskom znanstvenom i civilizacijskom krugu, te kao takva teži društvu znanja, potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo posjetom dvaju nobelovaca koji će prenijeti svoja stručna znanja i na hrvatske studente.

Upućujući zahvale hrvatskoj Vladi na organizaciji njihova posjeta, tijekom kojeg će održati i niz stručnih i znanstvenih predavanja, prof. dr. Dudley i prof. dr. Klitzing istaknuli su kako je Hrvatska oduvijek bila i ostala dio Europe te izrazili zadovoljstvo svakodnevnim napretkom i razvojem Republike Hrvatske.



Pisane vijesti