Potpredsjednica Kosor traži utvrđivanje odgovornosti za nedovršene stradalničke stanove

Ministrica branitelja Jadranka Kosor danas je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' izrazila nadu da će odgovorni za nedovršene i loše izgrađene stanove za stradalnike Domovinskog rata odgovarati pred zakonom.

ZAGREB, 27. rujna (2006) (Hina) - Ministrica branitelja Jadranka Kosor danas je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' izrazila nadu da će odgovorni za nedovršene i loše izgrađene stanove za stradalnike Domovinskog rata odgovarati pred zakonom.

"Nadam se da će netko za to odgovarati", poručila je ministrica, rekavši da je loša i nedovršena gradnja stanova, ali i nemogućnost nekih lokalnih jedinica da dodijele zemljište, glavna prepreka stambenog zbrinjavanja.

Na pitanje HDZ-ovca Ivana Bagarića iznijela je niz podataka o stambenom zbrinjavanju ratnih invalida te obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja - u ovoj godini stradalnicima je predano 336 stanova, 251 stan je u izgradnji, a priprema se gradnja još 495 stanova.

U mandatu njezine Vlade, kazala je Kosor, ratnim su stradalnicima uručeni ključevi 1658 stanova i 1698 kredita, a od 1998. ukupno 4798 stanova i 6307 kredita.

Država je za stambeno zbrinjavanje stradalnika od 1998. uložila gotovo milijardu kuna, izvijestila je ministrica.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić najavio je da bi od iduće godinu s primjenom trebao početi projekt mikro-kreditiranja za male poduzetnike, čime bi se, kaže, trebali otkloniti problemi za kreditiranje malog poduzetništva u iznosima do 25 tisuća eura.

Ministar je kazao da mali poduzetnici često kod banaka nailaze na zatvorena vrata, da rijetko dobivaju kredite do 25 tisuća eura, a što bi se trebalo riješiti spomenutim projektom.

Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je da će o konačnom smještaju statue Apoksiomena, koja je nedavno pronađena u lošinjskom akvatoriju, odlučiti struka, odnosno Muzejsko vijeće i Vijeće za kulturna dobra, a da će ključni element za odluku biti najbolji uvjeti smještaja.

Ne razumije stoga, kaže, inzistiranje i medijske nastupe primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine da taj kip mora ostati u toj županiji.



Pisane vijesti