Premijer Sanader: Embargo na uvoz oružja jedna od najvećih pogrešaka međunarodne zajednice

Jedna od najvećih Pogrešaka međunarodne zajednice je uvođenje embarga Hrvatskoj na uvoz oružja (1991.), izjavio je danas premijer Ivo Sanader tijekom saborskog 'aktualnog prijepodneva'.

ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Jedna od najvećih pogrešaka međunarodne zajednice je uvođenje embarga Hrvatskoj na uvoz oružja (1991.), izjavio je danas premijer Ivo Sanader tijekom saborskog 'aktualnog prijepodneva'.

Odgovor je to premijera na upit nezavisnog zastupnika Slavena Letice o tome dijeli li mišljenje predsjednika države Stjepana Mesića da je međunarodni embargo na uvoz oružja 1991. koristio Hrvatskoj.

Sanader je naglasio da je Hrvatska početkom 1990-ih bila žrtva velikosrpske agresije i da se trebala braniti, istaknuvši da je međunarodna zajednica pogriješila kada je Hrvatskoj uvela embargo.

Premijer se nije složio sa Željkom Ledinskim (HSS) da ulazak Hrvatske u CEFT-u, dakle liberalizacija trgovine, znači i višestruki rast ionako prevelikog uvoza poljoprivrednih proizvoda koji će, smatra Ledinski, uništiti hrvatsko selo.

Napomenuo je da je Hrvatska između ulaska u zonu slobodne trgovine zapadnog Balkana, što je nudila Europska komisija, i CEFT-e izabrala proširenje CEFT-e na zemlje jugoistočne Europe i Moldaviju kao, po nacionalne interese, kvalitetnije rješenje.

Istaknuo je da su sve članice CEFT-e ušle u EU, da su tu trgovinsku organizaciju iskoristile u gospodarskom smislu, izvijestivši kako je predložio da u CEFT-u uđe i Ukrajina.

Na Hrvatskoj je, tvrdi premijer, da svoje proizvode učini što konkurentnijima u svim privrednim granama, a da je na dobrom putu, kaže, svjedoče podaci da je u prvih sedam mjeseci ove godine izvoz poljoprivrednih proizvoda porastao za 25 posto, a uvoz za 10 posto.

Deficit je, što se poljoprivrede tiče, u prvom kvartalu ove godine smanjen za 57 milijuna američkih dolara, a u ožujku je po prvi put izvoz premašio 100 milijuna dolara, rekao je Sanader.

Svjestan je, kaže, da je uvoz i dalje previsok, i najavio da će Vlada znati kako zaštititi hrvatske poljoprivrednike, posebno od loše uvozne robe.



Pisane vijesti