Potpredsjednica Kosor u posjetu Plinarskom naselju u Zagrebu

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas Plinarsko naselje u Zagrebu, nastanjeno pretežno romskim obiteljima. Potpredsjednica Kosor uručila je pritom donaciju u iznosu od 42 tisuće kunkoju je odobrilo Povjerenstvza šest romskih obitelji čije su kuće izgorjele u požaru 14. listopada 2006. godine.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas Plinarsko naselje u Zagrebu, nastanjeno pretežno romskim obiteljima. Potpredsjednica Kosor uručila je pritom donaciju u iznosu od 42 tisuće kuna, koju je odobrilo Povjerenstvo, za šest romskih obitelji čije su kuće izgorjele u požaru 14. listopada 2006. godine. Potpredsjednica Kosor uručila je peć na kruto gorivo obitelji Suane Bajrić, majke petero malodobne djece, kao i poklon pakete hrane za sve 23 obitelji nastanjene u Plinarskom naselju.

Potpredsjednica Kosor izrazila je želju da se problem prostornog uređenja Plinarskog naselja riješi što je moguće prije, ističući kako će i hrvatska Vlada u ovoj godini poduzeti intenzivne aktivnosti u prostornom uređenju ovog, ali i drugih romskih naselja u Zagrebu i Hrvatskoj. Napomenula je i kako je hrvatska Vlada doznačila Gradu Zagrebu 2000. godine 300 tisuća kuna za rješavanje projektne dokumentacije za prostorno uređenje Plinarskog naselja, no zbog neizvršenja poslova Grad Zagreb je Vladi 2004. godine, sukladno obvezama o izvršavanju državnog proračuna, morao vratiti dodijeljena sredstva. U smislu unaprjeđenja uvjeta života Roma izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim vidljivim naprecima u Međimurskoj županiji i samom suradnjom Povjerenstva sa županijom.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako hrvatska Vlada sustavno skrbi o romskoj populaciji kako kroz provedbu Nacionalnog programa za Rome tako i Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., rekavši kako su u 2006. godini sredstva za provedbu svih aktivnosti namijenjenih izravno Romima povećana za 430% u odnosu na 2005. godinu, te iznose oko 14 milijuna kuna.

Potpredsjednica Kosor najavila je i skoro održavanje sjednice Povjerenstva u Zagrebu, tematski vezane uz rješavanje problema u romskim naseljima u Zagrebu, nakon koje bi ih i posjetili.

Na kraju posjeta potpredsjednici Kosor uručena je zahvalnica Humanitarne organizacije Svjetske organizacije Roma u Hrvatskoj za pomoć i doprinos u skrbi za Rome u Hrvatskoj.



Pisane vijesti