Potpredsjednica Opačić: Otpisom duga najugroženijim građanima pružamo šansu za novi početak

Slika /Vijesti/2015/siječanj/15 siječanj/JKP_2657.JPG

"To je veliki proces kojim je Vlada odlučila o novom početku za veliki broj građana, a riječ je o otpisu dugova za one koji su blokirani duže od godinu dana“, rekla je potpredsjednica Opačić. 

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić održala je u Banskim dvorima konferenciju za medije na kojoj je govorila o Prijedlogu sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, koji je danas prihvaćen na sjednici Vlade.

„To je veliki proces kojim je Vlada odlučila o novom početku za veliki broj građana, a riječ je o otpisu dugova za one koji su blokirani duže od godinu dana“, rekla je potpredsjednica Opačić  i dodala da su u otpis duga uključeni umirovljenici, nezaposleni, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom. „Treba naglasiti da je riječ o jednokratnoj mjeri, zbog toga što je socijalna situacija iznimno teška i hrvatska Vlada je toga svjesna toga, ali samo se jednom može otpisati dug“, istaknula je potpredsjednica. Kazala je da su svi koji pristupaju Sporazumu, dakle Vlada, banke, teleoperateri, gradovi, trgovačka društva koja su u većinskom vlasništvu države, pokazali socijalnu osjetljivost i svjesni su toga da se moramo boriti protiv siromaštva. Također je istaknula da se Vlada, što se otpisa duga tiče, nije odlučila donijeti zakon, već je, prvi put, dogovoren sporazum koji će sve strane dobrovoljno potpisati.

Pojasnila je da su se zajednički dogovarali kriteriji, koji se odnose samo na najsiromašnije i najugroženije građane - umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom: „Moram reći da su i banke i teleoperateri, koji su na tržištu, pokazali veliku društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost prema građanima koji su socijalno najugroženiji i koji nisu svojom voljom i svojim izborom došli u ovako tešku socijalnu situaciju“, naglasila je potpredsjednica te zaključila kako se nada da će se, nakon potpisivanja prvih sporazuma, i drugi potaknuti na priključivanje sporazumu i pokazati svoju socijalnu osjetljivost prema najugroženijim građanima te im otpisom duga pružiti šansu za novi početak.

U prva dva mjeseca primjene Sporazuma, od 2. veljače do 2. travnja 2015. godine, pravo pristupa mjerama imat će dužnici koji spadaju u kriterij A, korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, a tijekom preostala tri mjeseca, od 3. travnja do 30. lipnja, mjerama će moći pristupiti dužnici koji spadaju u kriterij B, građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca, odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva. Dugovi koji se otpisuju su oni dugovi građana kojima su na dan 30. rujna 2014. godine blokirani računi dulje od 360 dana. Za više informacija o Sporazumu o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, pogledajte prezentaciju:
 

Vlada RH - Novi početak - 15 01 2015 by Vlada Republike Hrvatske



Pisane vijesti | Govori i izjave | Socijalna politika