Potpredsjednica Opačić: Po prvi puta dodjela sredstava udrugama bit će javna i transparentna

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_opacic_po_prvi_puta_dodjela_sredstava_udrugama_bit_ce_javna_i_transparentna.jpg

U Banskim dvorima održana je sjednica Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna RH, pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, koja je ujedno i predsjednica Međuresornog povjerenstva. Povjerenstvo je formirano ove godine i okuplja sva ministarstva iz kojih se financiraju određeni programi i projekti, s ciljem da se na jednom mjestu skupe podaci o tome što se financira, koliko sredstava na to odlazi i što se može učiniti na poboljšanju tog sustava. Napravljena je analiza kako bi se vidjelo što se dosad financiralo te što se pokazalo dobro i korisno za građane, a što ne. Danas je donesen godišnji plan natječaja, iz kojeg će se financirati udruge u 2013. godini.

Po završetku sjednice, na konferenciji za medije, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i ravnatelj Ureda za udruge Igor Vidačak, predstavili su načine financiranja udruga iz državnog proračuna za 2013. godinu, kao i sve novosti koje su uvedene u ovo područje.

Ravnatelj Ureda za udruge Vidačak naglasio je važnost financiranja projekata i programa udruga, prvenstveno zato jer na mnogim područjima država nije uspjela razviti sustav pružanja usluga na terenu, a koji su udruge, zbog specifičnosti načina rada s korisnicima na terenu i uz mrežu podrške koju stvaraju, uspjele izgraditi. Također, ravnatelj Vidačak istaknuo je da udruge u nizu područja pridonose učinkovitijoj provedbi Vladinih/nacionalnih strategija te imaju ključnu ulogu u podmirivanju javnih potreba, sukladno posebnim zakonima. “Međutim, stječe se dojam da svaka novoosnovana udruga ima pravo na financiranje“, rekao je ravnatelj Vidačak i podsjetio je da je financiranje udruga ili organizacija civilnog društva iz javnih izvora mogućnost, a ne njihovo pravo. „Naglasak se stavlja na kvalitetu programa, a ne naziv udruge ili činjenicu da je udruga registrirana“, zaključio je ravnatelj Vidačak.

Potpredsjednica Vlade istaknula je ključne novosti u sustavu financiranja udruga iz državnog proračuna, a to su uspostavljanje sustava pravodobnog planiranja i koordinacije financiranja, ujednačavanje formalnih uvjeta prijave na natječaje, zabrana podupiranja političkih stranaka za udruge financirane iz javnih izvora te zajednički informacijski sustav za praćenje financiranih projekata udruga. U odnosu na ranija razdoblja, temeljna je promjena to što je dodjela sredstava učinjena javnom i transparentnom. „Po prvi puta će i hrvatska javnost preko web stranica moći vidjeti koja udruga se financirala za koji projekt i s koliko novca, što je puno kvalitetniji nadzor nad trošenjem sredstava“, rekla je potpredsjednica Vlade. Također je istaknula da će se uvidom javnosti stalno preispitivati potrebe u društvu i prema njima korigirati financiranje udruga.



Pisane vijesti