Potpredsjednica Opačić predstavila reformske i druge mjere fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016. godine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_opacic_predstavila_reformske_i_druge_mjere_fiskalne_konsolidacije_za_razdoblje_2014_2016_godine.jpg

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je u Banskim dvorima održala konferenciju za medije na temu Reformske i druge mjere fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016. godine.
 

Prezentirajući 18 mjera s fiskalnim učinkom u 2014. godini potpredsjednica Opačić izdvojila je Centralni obračun plaća, reforme mirovinskog sustava i državne službe, nadzor nad novim zapošljavanjem u državnim institucijama i javnim službama, reorganizaciju državnih institucija, ustanova i ureda državne uprave, transformaciju Državnog inspektorata kao i racionalizaciju i spajanje agencija.

Slijedom ukidanja i smanjenja parafiskalnih nameta u prvoj i drugoj godini mandata potpredsjednica Opačić navela je da je ukupno 375 milijuna kuna ostalo gospodarstvenicima, obrtnicima i malim poduzetnicima, zaključivši kako će s ovom gospodarskom mjerom Vlada nastaviti i sljedećoj godini mandata.

„Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada već je raspisala prve natječaje za zapošljavanje ljudi na određeno vrijeme“, rekla je potpredsjednica u svezi s legalizacijom bespravno izgrađenih objekata, naglasivši: „to će biti prvi put u 20 godina da ćemo imati apsolutno legalizirane kompletne nekretnine u Republici Hrvatskoj. Zadali smo rok da se u 2 godine mora kompletna imovina legalizirati“.

Među mjerama racionalizacije sustava naknada, istaknula je objedinjavanje obrazovnih potpora za udžbenike te objedinjavanje socijalnih naknada u svezi s kojom realizacijom su dosad provedene zakonodavne aktivnosti.

Također, Vlada je usvojila Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja; kontinuirano se provodi mjera kontrole bolovanja, smanjeni su izdaci za lijekove na recept te se uvodi osnovna (besplatna) i dopunska lista pomagala.

Potpredsjednica je istaknula i korekciju i usklađivanje međustope PDV-a, čije ćemo efekte vidjeti u prvom ili drugom kvartalu sljedeće godine . Kao daljnje mjere navela je ukidanje poreznih olakšica poreza na dohodak za PPDS i brdsko-planinska područja, kao i unaprjeđenje učinkovitosti postupaka javne nabave kroz izmjene i dopune Zakona u javnoj nabavi s ciljem poticanja gospodarskih aktivnosti.

Potpredsjednica Vlade govorila je i o 9 dugoročnih reformskih mjera za smanjenje deficita i duga, koje se odnose na integraciju pratećih službi, outsourcing usluga, uspostavu objedinjene javne nabave i jedinstvenog novčanog centra, reformu socijalnog ugovaranja, smanjenje proračunskih izvora financiranja i supstituciju sa sredstvima iz EU fondova, implementaciju Masterplana bolnica, restrukturiranje mreže škola i programa te reorganizaciju pravosudnog sustava.

„Ove reformske mjere su izraz naše svijesti da naprosto moramo stvari kod sebe mijenjati i ove reforme su nužne i trebale su biti davno prije provedene. Danas ne bismo imali ovih problema u proračunu da su bile provedene. Naravno, služe nam i za to da Europskoj uniji pokažemo u kom smjeru idemo i što mislimo raditi“. Potpredsjednica Opačić zaključila je da su dosadašnje kratkoročne, ali i zacrtane mjere, koje je ministar Linić zadnji put odnio u Bruxelles, dale vjeru i garanciju da ćemo smanjiti deficit.

Za sva pitanja obratite se na: reforme@vlada.hr
 

Pisane vijesti