Potpredsjednica Opačić: Razgovori o otpisu dugova građanima privode se kraju

Slika /Vijesti/2014/Listopad/9 listopada/Milanka-web.jpg

Dug će se opraštati i korisnicima pomoći za uzdržavanje, onima koji imaju osobne invalidnine, umirovljenicima s mirovinom do 2,5 tisuća kuna, nezaposlenima dulje od godinu, a kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas kako se razgovori oko otpisa duga socijalno ugroženim građanima privode kraju kako bi se u konačnici potpisala neka vrsta sporazuma ili memoranduma, no nije odgovorila kada će se to konkretno i dogoditi.

"Mi radimo na tome vrlo intenzivno, imali smo nekoliko krugova razgovora, imali smo banke koje su na neki način vrlo otvorene za otpis duga građanima za određene socijalne kategorije, a jučer smo imali i razgovore s trgovačkim društvima koji su u većinskom državnom vlasništvu, a koji su isto spremni na otpis", rekla je Opačić novinarima. Najavila je kako uskoro na red dolaze i gradonačelnici velikih gradova, a vezano za komunalna poduzeća, gdje također postoje veliki dugovi.

Puno je sudionika i sa svima se, kaže, mora razgovarati. "Svatko od njih ima uprave ili nadzorne odbore, pa se mora i kroz to proći no nadam se da ćemo vrlo brzo imati barem načelni pristanak svih da će krenuti u otpis", ustvrdila je Opačić.

Ponovila je kako će se dug, među ostalima, opraštati i korisnicima pomoći za uzdržavanje, onima koji imaju osobne invalidnine, umirovljenicima s mirovinom do 2,5 tisuća kuna, nezaposlenima dulje od godinu, a kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

U povodu Dana beskućnika Opačić je komentirala odredbe Zakona o socijalnoj skrbi, prema kojima svi županijski centri trebaju imati prenoćište ili prihvatilište za beskućnike, rekavši kako su napravljene određene strategije u kojima se traži da svaka županija, odnosno veliki grad da svog koordinatora kako bi se pomoglo u međusobnoj koordinaciji.

"Mi smo neke svoje prostore koje smo kao ministarstvo imali ustupili nekim gradovima, primjerice Splitu da pojača kapacitete za smještaj beskućnika. Isfinancirali smo nekoliko trogodišnjih programa za koje je izdvojeno više od 700.00 kuna, no puno više je izdvojeno za one jednogodišnje, oko 2,5 milijuna kuna. No, nažalost javilo se vrlo malo udruga koje žele brinuti o beskućnicima, tako da se novci nisu u potpunosti potrošili" izvijestila je Opačić.

(Hina) xkt ytr


Vijesti iz medija | Društvo i zajednica