Potpredsjednica Vlade Adlešič na sastanku s ministricom omladine i sporta Republike Srbije

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič sastala se u ponedjeljak, 1. lipnja 2009. godine u Beogradu s ministricom omladine i sporta Republike Srbije, Snežanom Samardžić Marković. Tema sastanka bila je borba protiv nasilja na sportskim stadionima i mjere u suzbijanju huliganstva.

Potpredsjednica Adlešič koordinirala je izradu prijedloga Izmjena i dopuna zakona o suzbijanju nasilja na športskim natjecanjima koji je u Hrvatskom saboru usvojen u travnju ove godine te je upoznala ministricu Marković s okolnostima i razlozima zbog kojih je mijenjan Zakon iz 2003. godine.

Materijalne štete i česti fizički sukobi u Hrvatskoj, ali još češće na gostovanjima van Hrvatske te loši sigurnosni standardi na stadionima glavni su razlozi iz kojih se Vlada RH odlučila na ovaj korak, a u izradi izmjena Zakona sudjelovala su nadležna ministarstva, predstavnici udruga navijača, Hrvatski nogometni savez, predstavnici civilnog društva te tijela lokalnih vlasti koje su vlasnici stadiona.

Ministricu Marković zanimalo je niz konkretnih rješenja koje Zakon nudi te je istaknula kako je u Republici Srbiji, na njenu inicijativu osnovan Savjet za sprečavanje nasilja u sportu, a Savjetom predsjedava predsjednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković.

Na sastanku je zaključeno kako će se u Beogradu, u listopadu ove godine održati međunarodna konferencija o suzbijanju nasilja u sportu a ministrica Marković uputila potpredsjednici Adlešič poziv za sudjelovanje na konferenciji.



Pisane vijesti