Potpredsjednica Vlade Adlešič u Republici Srbiji

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič boravila je u nedjelju i ponedjeljak, 31. svibnja i 01. lipnja 2009. godine, u dvodnevnom službenom posjetu Republici Srbiji, gdje je sudjelovala na 2. sastanku država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save (BiH, Hrvatska, Slovenija i Srbija). Sastanku su nazočili predstavnici ministarstava i tijela mjerodavnih za provedbu sporazuma, kao i visoki dužnosnici međunarodnih organizacija.

U svom govoru potpredsjednica Adlešič istaknula je važnost prekogranične suradnje stranaka Okvirnog sporazuma u cilju uspostave održivog upravljanja vodama i poduzimanja mjera za sprječavanje ili ograničavanje opasnosti te za smanjenje i uklanjanje štetnih posljedica nastalih uslijed opasnosti kao što su poplave, led, suše, akcidenti.

Potpredsjednica Adlešič je naglasila da je Republika Hrvatska svjesna svih komparativnih prednosti regije pa je od samih početaka snažno podržavala inicijativu suradnje u savskom slivu i zalagala se za osnovni princip djelovanja na promicanju prekogranične suradnje radi postizanja uvjeta za održivi razvoj, što se sada kontinuirano ostvaruje implementacijom Okvirnog sporazuma, kroz djelovanje Savske komisije. Svojim dosadašnjim radom Savska komisija višestruko je opravdala svoje postojanje i dala značajan doprinos u ostvarenju zacrtanih ciljeva Okvirnog sporazuma, ona je kišobran za suradnju i izvrsna platforma za razmjenu iskustava između zemalja regije i za pripremu i kandidiranje zajedničkih projekata za korištenje raspoloživih sredstava međunarodnih institucija

Potpredsjednica Adlešič podsjetila da je Hrvatski sabor u srpnju 2008. godine usvojio Strategiju upravljanja vodama te je naglasila kako je Vlada Republike Hrvatske 21. svibnja 2009. godine usvojila Konačne prijedloge Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kojim se hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s europskim propisima u području voda, odnosno postavljen je pravni okvir za transpoziciju svih relevantnih direktiva Europske unije.

„Rijeka Sava je poveznica naših interesa u regiji u gospodarskom, političkom, sociološkom i kulturnom smislu. Ona je krucijalni infrastrukturni prometni koridor koji povezuje četiri države i svojim plovnim putom predstavlja značajan poticaj razvoju gospodarstava zemalja u slivu. Republika Hrvatska svojim aktivnim sudjelovanjem u radu Savske komisije, a sada i preuzetim trogodišnjim predsjedanjem pridonosi ostvarenju svih ciljeva Okvirnog sporazuma i jačanju prekogranične suradnje“, zaključila je potpredsjednica Vlade RH Adlešič.

Na sastanku je potpisana Deklaracija 2. sastanka kojom se potvrđuju ciljevi Okvirnog Sporazuma, daje podrška daljnjem razvoju plovidbe i upravljanja vodama te naglašava uloga Savske komisije u postizanju tih ciljeva.

Potpisan je i Protokol o sprječavanju onečišćenja voda uslijed plovidbe, kojem je cilj sprječavanje, nadzor i smanjenje onečišćenja koje uzrokuju plovila, uspostava tehničkih zahtjeva za opremanje lučkih objekata, informiranje, izrada mjera za reagiranje u slučaju izlijevanja opasnih tvari te praćenje kakvoće voda.



Pisane vijesti