Potpredsjednica Vlade Adlešič na svečanom dočeku za 10. hrvatski kontingent iz Misije ISAF-a

KNIN, 14. ožujka 2008. (Hina) - U vojarni "Kralja Zvonimira" u Kninu danas je održana svečanost službena dočeka 10. hrvatskog kontingenta iz misije ISAF-a u Afganistanu, kojoj su nazočili i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič te ministar obrane Branko Vukelić.

Misija 10. hrvatskog kontingenta u Afganistanu trajala je od srpnja 2007. do veljače ove godine, kazao je zapovjednik kontingenta brigadir Dražen Bartolac, u kojemu je među 200 pripadnika bile i četiri žene. Hrvati u toj misiji uvježbavaju afganistansku policiju i vojsku, surađuju s civilnom vlasti i pomažu stanovništvu i svi su se živi i zdravi vratili kući, istaknuo je brigadir Bartolac.

Glede svršetka još jedne uspješne misije Hrvatske vojske u Afganistanu ministar Vukelić je kazao kako je Hrvatska sposobna pridonijeti miru u regiji, ali i u ostatku svijeta. Hrvatski vojnici u Afganistanu su pokazali visoku profesionalnost, uvježbanost i sposobnost u ispunjavanju svih zadaća koje se pred njih postave na ponos Republike Hrvatske, istaknuo je Vukelić. Zbog svega toga s optimizmom očekujemo sastanak na vrhu i pozivnicu NATO-a u Bukureštu, dodao je. Do sada je u raznim mirovnim misijama u Aziji i Africi sudjelovalo oko 1100 hrvatskih vojnika i vojnih službenika, a novi kontingent od 300 pripadnika u Afganistan odlazi u srpnju ili kolovozu ove godine, najavio je Vukelić.

Potpredsjednica Vlade Adlešič istaknula je kako je sudjelovanje u mirovnim misijama potvrda da Hrvatska nije samo spremna koristiti se uslugama NATO-a nego može preuzeti i dio odgovornosti za NATO. Stoga je u ovogodišnjem državnom proračunu izdvojeno 30 posto više novca za opremu hrvatskih vojnika za NATO, podsjetila je.

Najistaknutijim pripadnicima 10. hrvatskog kontingenta u ISAF-u danas su u Kninu uručene nagrade, priznanja i pohvale. Svečanosti su nazočili i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac.

Inače, Hrvatska sudjeluje u ISAF-u od veljače 2003. U prvoj fazi to je bila isključivo vojna nazočnost, no postupno se uključila i civilna sastavnica. Od siječnja 2005. osim pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu djeluju i hrvatski diplomati i policajci.



Pisane vijesti