Potpredsjednica Vlade Adlešič otvorila 11. međunarodni sastanak o protuminskom djelovanju

ŠIBENIK, 16. travnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič otvorila je danas 11. međunarodni sastanak direktora centara za protuminsko djelovanje i savjetnika Ujedinjenih naroda koji je ove godine prvi put organiziran izvan Ženeve te se od 13. do 18. travnja održava u Sloveniji i Hrvatskoj.

Sastanak je organizirala Služba za protuminsko djelovanje Ujedinjenih naroda (UNMAS) uz potporu Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i Hrvatskog centra za razminiranje (HTC), a okupio je oko 230 sudionika iz 62 zemlje. Cilj mu je preispitivanje napretka u uništavanju pješačkih mina i zaostalih ubojitih sredstava, ubrzanje procesa razminiranja razvojem novih tehnologija, nacionalnih institucija i programa za razminiranje.

Hrvatska je, uz Sloveniju, domaćin ovog skupa jer je prepoznala problem mina kao sigurnosni, gospodarski i razvojni problem, a hrvatska Vlada ulaže znatna sredstva u razminiranje, rekla je Adlešič.

"Od ukupno 340 milijuna eura utrošenih do sada za razminiranje u Hrvatskoj, iz državnog proračuna osigurano je 85 posto sredstava", kazala je Adlešič.

Istaknula je kako je pod minama 997 četvornih kilometara, odnosno svaki peti stanovnik Hrvatske živi u minski sumnjivom području. U ukupno 12 županija, odnosno 112 općina i gradova, postavljeno je 14.500 oznaka za mine, no unatoč tomu Hrvatska je sigurna zemlja zahvaljujući programu i utvrđenim prioritetima za razminiranje, ustvrdila je Adlešič. Podsjetila je kako je prošle godine u Hrvatskoj osam osoba stradalo od mina od kojih tri smrtno.

"To je najmanji broj žrtava od mina od 1991. godine do danas, ali želimo i radimo na tome da žrtava više ne bude", zaključila je Adlešič, dodajući kako je Hrvatska puno napravila i na razvoju i proizvodnji opreme i strojeva za razminiranje, pa svojim znanjem, iskustvom i proizvodima može pomoći i drugim zemljama koje se susreću s problemom mina zaostalih nakon rata. Iako je bilo planirano da se do iduće godine razminiraju sve površine pod minama, to neće biti moguće, rekla je Adlešič, dodajući da bi se taj posao ipak mogao završiti u sljedećih pet godina.

"U Hrvatskoj je osnovan i klaster za razminiranje, koji hrvatska Vlada podupire. Imamo vrhunske proizvođače opreme i strojeva za razminiranje, kao što su Borovo, Đuro Đaković i Dok-Ing, koji svoje proizvodne mogu plasirati i na svjetsko tržište", naglasila je Adlešič.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth istaknuo je kako je jedna od temeljnih zadaća HCR-a bila i označavanje minski sumnjivih područja te kako bi se moglo reći da danas nema neoznačenih površina.

V. d. direktora Službe za protuminsko djelovanje UN-a John Flanagan pohvalio je napore hrvatske Vlade u razminiranju te istaknuo kako je Hrvatska, s obzirom na sredstva koja za to izdvaja, primjer i drugima na koji se način država treba uključiti u rješavanje problema zaostalih mina i eksplozivnih sredstava.



Pisane vijesti