Potpredsjednica Vlade Adlešič posjetila HCR

SISAK/PETRINJA, 11. travnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič danas je u pratnji savjetnika za razminiranje Vlade RH i predsjednika Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Đure Brodarca i ravnatelja HCR-a Ota Jungwirtha, posjetila sjedište HCR-a u Sisku, upoznala se s minskom opasnošću u Hrvatskoj i planovima humanitarnog razminiranja.

Obišla je i pirotehničare koji rade na pretraživanju i razminiranju minski sumnjivog prostora uz Kupu u Novoj Drenčini kod Petrinje.

O projektu razminiranja u Novoj Drenčini izvijestio je načelnik Odjela za nadzor HCR-a Tomislav Ban, koji je istaknuo da je sredstvima iz državnog proračuna i donacijama u utorak, 8. travnja, započelo pretraživanje minski sumnjivog terena poljoprivrednih površina uz Kupu u tom prigradskom naselju, u blizini prvih kuća i okućnica, na nekadašnjoj prvoj crti razdvajanja u Domovinskom ratu. Na oko 100 tisuća četvornih metara sisačka tvrtka za razminiranje "Centurion" radove pretraživanja terena obavit će do kraja ovoga mjeseca.

Nakon što je razgovarala s pirotehničarima te tvrtke o uvjetima rada i plaćama, potpredsjednica Adlešič istaknula je njihov doprinos normalizaciji života i povećanju sigurnosti na stradalim područjima.

Adlešič je napomenula da svaki peti građanin Hrvatske živi na minski sumnjivom području, što je za jednu zemlju, koja je turistički sve atraktivnija i koja želi privući strane investicije, ozbiljan problem te da nam predstoji velik posao dovršetka razminiranja. On neće moći biti završen 2010. godine, kao što je prvobitno planirano, iako Vlada razminiranje financira s 55 posto iz državnog proračuna, dok 17 posto sredstava dolazi iz domaćih i inozemnih donacija, a ostatak sredstava osiguravaju državna javna poduzeća i drugi izvori financiranja iz državnog proračuna.

"Trebat će uložiti još veće napore i na međunarodnom planu", rekla je Adlešič. Napomenula je da će "HCR predložiti da se produži rok za razminiranje, iznijevši da neće trebati iskoristiti maksimalan rok od 10 godina, ali je rok od pet godina vrlo realan". Naglasila je da je danas "posjetila HCR upravo kako bi vidjela kakva je minska situacija u Hrvatskoj i što Vlada treba učiniti kako bi se skratio rok za razminiranje".

Posebno je napomenula da su sva oprema i strojevi za razminiranje, koje koriste pirotehničari, hrvatski proizvod, rezultat hrvatske znanosti i tehnologije.

Istaknula je kako se "građanima na minski sumnjivim područjima, koji ne mogu u svoje njive i polja, vjerojatno čini da razminiranje ide sporo", dodavši kako nije sigurna da bi veća brzina rada bila dobra za sigurnost pirotehničara jer je riječ o poslu koji traži veliki oprez.

Potpredsjednici Adlešič na posjetu i na potpori zahvalio je ravnatelj HCR-a Jungwirth.



Pisane vijesti